Pénzügy

“El kell indítani a bérfejlesztést”

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 12. 03. 11:41

A kivándorlás már nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban. Elsősorban a magasan képzett munkavállalók hagyják el az országot.
Korábban a témában:

Magyarországon az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb az autóiparban képzett munkaerőköltség, átlagosan mindössze 6-8 euró/óra a bér, miközben ugyanezért a munkáért a nyugat-európai országokban (Németország, Svédország, Franciaország, Belgium, Ausztria, stb.) 40 euró felett is fizetnek. De összességében a magyar bérszínvonal akár 30-40 százalékkal is el van maradva a szomszédos országokétól. Németh Dávid elemző szerint el kellene döntenünk most már, hogy alacsony hozzáadott értéket képviselő, ázsiai “összeszerelő” típussal akarunk-e versenyezni, vagy a magasabb hozzáadott értékkel bíró munkaerőpiacon akarunk-e előrelépni. Az utóbbival jobban járunk egyébként.

A 2012-es minimálbér növekedéstől sokan tartottak, de azt is látni kell, hogy a cégek ki tudták gazdálkodni a béremelést és a többi bérsávra is emelő hatással bírt ez a lépés. A mostani helyzetben a személyi jövedelemadó további csökkentése, vagy a munkáltatói járulékok faragása adhatna egy újabb teret a bérek növelésére – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A szakember szakmai előadásában kifejtette, hogy a vállalkozásoknak most már azért is versenyezniük kell, hogy munkavállalóik ne hagyják el őket egy jobban jövedelmező külföldi állásért, és az egyes ágazatokban is megindult a jól képzett munkaerőért a harc, ugyanis jelenleg egyes szektorokban munkaerőhiány mutatkozik a felfokozott magyar elvándorlás miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.