Gazdaság

Már nem csak likviditás növelésére használják a cégek a faktoringot

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 11. 30. 11:36

Megelőzhetők a vállalatközi kereskedelemre jellemző halasztott fizetésből adódó likviditási problémák, mérsékelhető a csődkockázat, megállítható a nemfizetési/tartozási láncok kialakulása, illetve folyamatosan biztosítható a vállalat organikus növekedéséhez szükséges működő tőke.
Korábban a témában:

Iparági elemzések szerint 2015-ben a teljes hazai vállalatközi kereskedelem 72 százaléka halasztott fizetésen alapult, a külföldi partnereknél ez az arány pedig még magasabb, 76,6 százalék volt. A mintegy háromnegyed részben szállítói finanszírozásra épülő hazai B2B forgalom jelentősen meghaladja a kelet-európai 38 és a nyugat-európai 41,3 százalékos átlagot – mutatott rá dr. Suták Péter, az MKB faktoring üzletágának vezetője. A faktoring szolgáltatás évekkel ezelőtt még nem tartozott a szokványos finanszírozási termékek körébe, de manapság egyre szélesebb termékpalettával jelenik meg. Ma már nem csak a likviditás bővítésre használják, ennél sokkal összetettebb célokra használják a vállalatok, akár kockázat mérséklésre, vagy éppen mérlegtisztításra, mérleg optimalizálásra. Év végével megnő a mérleg tisztítás és optimalizálás iránti kereslet, de évközben elsősorban a likviditáskezelés és kockázatmérséklés az elsődleges cél. A likviditási célok miatt is felmerül, hogy mennyire tud gyors lenni a faktoring szolgáltatás.

A faktoring piac sokkal szofisztikáltabb lett, mint korábban volt. Szélesebb körű a termékpaletta, és az elérhető célok köre. A likviditás javítás a kisvállalkozások számára egy fontos eszköz. Ebben az ügyfél szegmensben a faktoring egy komoly, versenyképes alternatíva, mert sokkal gyorsabb (bírálati időszak, szerződési időszak tekintetében, flottabb a folyósítás), jóval egyszerűbb (a banki biztosíték maga a követelés, nem kell értékbecslés, nincsenek plusz költségek). Nagyon kevés azon követelések köre, amit ne tudnának előfinanszírozni. Az ügyfél kb. két héten belül el tud jutni a szerződéskötési fázisba. Közjegyzői jóváhagyást nem igényel a szerződés. Számlák kiállítását követően legkésőbb a számla és a teljesítés igazolás benyújtásával kb. 3 nap múlva pénzéhez jut a vállalkozás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.