Gazdaság

Szondáztatott az Uber Budapesten

Három szondát rakott ki hétvégén az Uber Budapesten. Aki megfújta, és alkoholszintet mutatott, kapott egy ingyen fuvart a szolgáltatótól. A kampány nem véletlen: Az elmúlt évben a személysérüléses balesetek 10 százaléka ittas vezetés miatt következett be. Zacher Gábort is megkérdeztük.

Mit lehet tudni az Uber terjedéséről? A budapesti Uber-utasok 45 százaléka külföldi vendég. Az Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik. Az átlagos érkezési idő pedig már 5 perc alá csökkent. A tipikus Uber-felhasználó egyedülálló, diplomás alkalmazott vagy közép- illetve felsővezető, húszas évei végén járó fiatal. Ez a korosztály pedig rendszeresen jár be a városba bulizni. Reméljük, kocsiba nem ül egyikük sem.

2014-ben összesen 169, az idei év első félévéig 77 ittas állapotban előidézett közúti balesetet regisztráltak Budapesten. Az elmúlt évben a személysérüléses balesetek 10 százalékát okozta ittas vezetés.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy nem a mértékkel történő alkoholfogyasztás a veszélyes, hanem az, ha valaki ittas állapotban volán mögé ül. Ezért kell előbb gondolkodni, mint inni, mert az alkohol megölheti a jó gondolatokat, sőt, akár a gondolat tulajdonosát is. Soha nem éri meg kockáztatni

– mondta el a felelős alkoholfogyasztás kapcsán Dr. Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának főorvosa, aki fontosnak tartja és ezért üdvözölte az Uber kezdeményezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik