Gazdaság

Kínai gagyiméz ellen tüntetnek a magyar méhészek

A termelők szerint a nagyfelvásárlók laboratóriumban pancsolt áruval öntik fel a jó minőségű magyar terméket, de a mostani jogszabályok alapján ez ellen semmit nem tehetnek.

Laboratóriumokban pancsolják a Kínából érkező mézt – panaszkodnak a magyar termelők. Pénteken Budapesten és Brüsszelben is tüntetnek, mert az európai nagyfelvásárlók a jó minőségű, főleg magyar mézet a rossz minőségű távol-keleti áruval keverik, majd ezt dobják alacsony áron piacra.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója az uniós szabályozásra panaszkodott a Szoljon.hu-nak. Szerinte a sokszor ismeretlen forrásból származó termékek a magyar termelők megélhetését és a magyar méz értékét is veszélyeztetik, de nem tehetnek semmit, mert a jogszabályok nem tiltják a kevert méz forgalmazását. Legelsősorban azt szeretnék, hogy a boltok polcaira kerülő termékek eredetét pontosan jelöljék meg.

Az EU-ba érkező olcsó importméz fele, mintegy 70 ezer tonna kínai áru. A pancsolt termékek ugyan valószínűleg nem ártalmasak az egészségre, de nem is rendelkeznek az igazi méz kedvező egészségügyi hatásaival. A magyar termelők arra biztatják a vásárlókat, hogy amíg nincs megfelelő szabályozás, addig inkább közvetlenül a termelőktől, vagy a piacokon vásároljanak zárszalagos magyar mézet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik