Gazdaság

A kínai méz “ipari hamisítvány”

méz (méz)
méz (méz)
A méhészek szerint laborvizsgálatok mutatták ki a hamis kínai mézet a magyarországi mézkeverékekben.

Több, Magyarországon forgalmazott, hamisnak minősült méz vizsgálati eredményeit küldte el az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih). A méhészek abban bíznak, hogy a hivatal hamarosan lépéseket tehet a hamisított kínai mézet tartalmazó termékek ellen. Cserényi Péter, az OMME elnökhelyettese tudatta az MTI-vel, hogy a Méhészeti Nemzeti Program keretében évente több száz mézmintát ellenőriztetnek laboratóriumokban.

Egy brémaiban a Magyarországról származott uniós és nem uniós mézkeverék közül öt mintában mutatták ki a hamis kínai mézet. A vizsgált termékek 40 százaléka ipari méznek minősült. Az egyesület nagy reményeket fűz ahhoz, hogy francia laboratórium akkreditáltatta mézre a mágneses magrezonancia vizsgálatot, amely egyszerre több mint 30 összetevőt ellenőriz. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal (autentikus referencia adatbázis), ez alapján választják ki a hamis mézeket.

Az OMME már több magyarországi mézmintát is küldött Nantes-ba, a vizsgálat eredményeire még várni kell – közölte az egyesület elnökhelyettese, aki szerint a brémai laboratóriumban is folyamatban van az új módszer akkreditálása, és vállalták, hogy még a folyamat befejezése előtt elvégzik az NMR vizsgálatot a már náluk lévő mintákon. Cserényi Péter szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.

Az egyesület idehaza vizsgálatot kezdeményez a Debreceni Egyetem felügyeleti szervénél annak megállapítására, kiket terhel a felelősség az általuk végzett mézvizsgálatokkal kapcsolatban kiadott nyilatkozatukért – közölte  a Magyar Nemzettel a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke, Petrus Lajos. A múlt heti tüntetésen a szervezők azt mondták, a laborvizsgálatok igazolják, hogy a Kínából az EU-ba irányuló méz nagyobb hányada ipari hamisítvány. A vizsgálatot lefolytató Debreceni Egyetem szerint ez nem igazolható. A méhészek ennek dacára fenntartják, hogy a vizsgálatok szerint a kínai méz hamis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik