Pénzügy
Az Országgyűlés plenáris ülése

Tállai: az elfogadott adócsomag könnyítéseket, egyszerűsítéseket hoz

24.hu
24.hu

2015. 11. 17. 13:11

Korábban a témában:

A kedden elfogadott adócsomag könnyítéseket, egyszerűsítéseket jelent az adózó magánszemélyek és vállalkozások számára egyaránt – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, az adóhatóság átalakításáért felelő kormánybiztos a parlamenti döntést követően tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a törvénycsomagot 125 igen szavazattal fogadta el a parlament, csak hárman szavaztak ellene, a tartózkodások száma pedig ötvennyolc volt, ami szerinte különleges adótörvények esetében. Hozzátette, az MSZP-s Mesterházy Attila szavazatát is elnyerte a javaslatcsomag. A nemzetközi sztenderdek bevezetéséről szóló törvényjavaslatot még kedvezőbb arányban fogadták el a képviselők, 158 igen és 28 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül.

Szja: két év múlva mindenki helyett a NAV vall majd

A személyi jövedelemadó (szja) körében jelentős változás, hogy 2016-tól 1,5 millió ember helyett az adóhatóság készíti el az adóbevallást, 2017-től pedig már minden magyar magánszemély esetében.

Céges adóváltozások

A vállalkozások körében bevezetik a megbízható, az átlagos és a kockázatos adózó fogalmát. A megbízható kategóriába kerülők előnyöket élveznek majd, a kockázatos minősítés pedig hátrányokkal jár, utóbbiaknak az lesz érdekük, hogy legalább az átlagos kategóriába átkerüljenek – mondta Tállai András.

Szigorúbb lesz az adóregisztráció, így azok, akik jelentős köztartozással hagynak ott egy céget, és egy másikat szeretnének alapítani, ezt sokkal nehezebben tehetik meg.

A környezetkímélő elektromos autók adózása kedvezőbb lesz, nem kell regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót, cégautóadót fizetni rájuk.

A fuvarozók jelentős adókedvezményben részesülnek, a külföldön és belföldön megfizetett autópályadíj 7,5 százalékát levonhatják a helyi iparűzési adóból, illetve a jövőben nem kell átírási illetéket fizetniük a beszerzett gépjármű után.

Illeték, baleseti adó, adófolyószámla, pálinkafőzés, stb.

Az illetéktörvény is jelentős változásokat tartalmaz a magánszemélyek számára.

Az Astra Biztosító ügyfeleinek az általuk megfizetett baleseti adót kérelemre vissza fogja adni az adóhatóság, ami 180 ezer embert érint.

Adófolyószámlás összevonás

Kitért az államtitkár arra is, hogy január 1-jétől összevonják az adó- és a vám folyószámlákat, helyettük egy NAV folyószámla lesz.

Továbbra is megmarad az otthoni pálinkafőzés lehetősége, de párlat adójegyet kell vásárolni,  ami literenként 700 forintba kerül, és minimum ötöt, maximum 86-ot kell megvenni belőle.

Fontos változás az is, hogy a jövőben egy feljelentés önmagában nem lesz elegendő a becslési eljárás alkalmazásához, ha az adhatóságnak nincs megfelelő bizonyítéka.

A társasági adózásban pozitív változás lesz, hogy a növekedési adóhitel területén további kedvezmények lesznek, és bevezetik a munkavállalói részvényprogram újraszabályozott változatát – ismertette az államtitkár.

Quaestor-ügy

Az Alkotmánybíróság Quaestor-üggyel kapcsolatos döntésére úgy reagált, nincs felhatalmazva arra, hogy erről nyilatkozzon, de úgy gondolja, a kormány tiszteletben fogja tartani a testület döntését, és annak megfelelően hozza meg azzal kapcsolatos következő döntését.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Bahamákon békült ki Hosszú Katinka és Shane Tusup

Röstelli a sok stadiont a kormány

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.