Pénzügy

Elkaszálta a Quaestor-törvényt az Alkotmánybíróság

Quaestor (Quaestor)
Quaestor (Quaestor)
A döntés hátráltatja a hatmillió forint feletti kártalanítási összegek kifizetését.

Elkaszálta az Alkotmánybíróság az áprilisban elfogadott Quaestor-törvényt – tudta meg a VS. A károsultmentő csomagot a portál értesülése szerint több ponton is alaptörvénybe ütközőnek találták. A határozat kihirdetése kedden várható.

A testület a diszkrimináció tilalmába ütközőnek találta, hogy jelentős eltérések vannak a befektetők kártalanításában, és az is törvénybe ütköző, hogy a csődbe ment cég ügyfeleit olyan kötvények után is kártalaníthatnák, amelyek hozamait korábban már felvették.

A döntésnek azért van jelentősége, mert a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja eddig arra hivatkozva nem teljesítette a kártalanítás rá eső, hatmillió forint feletti befektetésekre vonatkozó részét, hogy a jogi bizonytalanságok miatt sem a jegybanktól, sem a piaci szereplőktől nem jutott forráshoz.

A törvény hatályon kívül helyezésével a Quaestor-kötvényesek egyelőre biztosan nem kapják meg a 6-tól 30 millió forintig terjedő kártalanítási összegeket, de a portál információi szerint az Alkotmánybíróság kifogásait figyelembe vevő, új törvényt készít a kormány a quaestorosok kártalanítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik