Pénzügy

Varga: valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadó szabályozásához

adó (adó, bank, bankadó, tranzakciós adó, )
adó (adó, bank, bankadó, tranzakciós adó, )

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóval kapcsolatos szabályozáshoz, mert az EBRD-vel kötött februári megállapodáshoz kapcsolódóan a bankadóhoz kötődő szabályozás két elemét is kifogásolta az Európai Bizottság (EB).

A nemzetgazdasági miniszter ezt a Világgazdaság napilap Mit ér a vállalat, ha magyar című szakmai konferenciáján mondta csütörtökön, Budapesten.

Kifogásolt elemek

A miniszter rámutatott: az egyik ilyen kifogásolt elem, hogy a kormány szándéka szerint azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezést, együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az EB tiltott állami támogatásnak minősítette.

Elmondta: a másik kifogásolt elem az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, így Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején. Varga Mihály szavai szerint ezt a pontot is megtámadta a Európai Bizottság.

Kiemelte: az Erste oldaláról most elbizonytalanodás tapasztalható, de a magyar kormány továbbra is 15 százalékos tulajdont kíván szerezni az Erste magyar leánybankjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik