Gazdaság

Újabb támadás az ország ellen – megszólalt az Erste vezérigazgatója

erste (erste bank, )
erste (erste bank, )

Ha a kormány nem csökkenti a bankadót, ahogy megállapodtak, és a bankokkal viteti el a brókerbotrány kárát, az Erste nem adja el neki a magyar leánybank részesedését – írta a hvg.hu a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva.

A Blloomberg szerint ez meghiúsíthatja Orbán Viktor szándékát, hogy rendezze a kormány kapcsolatait a bankokkal, és ezzel befektetési szintre tornázza fel az ország – jelenleg bóvli, nem ajánlott – hitelminősítését.

Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója egy pénteki telefonos értekezleten a Bloomberg szerint azt mondta, hogy Magyarország megszegni készül a megállapodást, amit februárban kötött az Erstével. Ebben a bankadó fokozatos, jelentős csökkentését ígérte a kormány, most viszont a bankadócsökkentés feltételéül a megnövelt hitelezést szabnák. A vezérigazgató azt is mondta, a bankadóval kapcsolatos probléma mellett rendezni kell a vitát a Quaestor Zrt. ügyfeleinek kártalanításáról is (a kormány jelenleg a bankszektorra tolná a károkat).

Ellenkező esetben az Erste visszalép, és nem adja el a magyar leánybank 15 százalékát a kormánynak.

Világossá tettük, hogy ha nem rendezik a kormány és a bankok viszonyát baráti módon, nem lesz részesedés – mondta a vezérigazgató.

A parlament áprilisban jóváhagyta a Quaestor ügyfeleinek kártalanítását 100 ezer euróig, és arra kényszerítené a bankokat, hogy ők állják a számlát. Az Erste szerint ez megsértené a megállapodást, melyben a kormány azt ígérte, hogy csökkenti Európa legmagasabb bankadóját és más módon sem emeli a bankok terheit. A bankok egyébként megtámadták a kártalanítási törvényt az Alkotmánybíróságon.

Az Erste-vezér meglehetősen érzékeny időpontban küldte a negatív üzenetet. Éppen ma fog előállni a Moody’s Magyarország hitelminősítésének felülvizsgálatával. Ha a hitelminősítőnél felfigyelnek a hírre, aligha fogják az ország jelenlegi minősítését feljebb tornászni – tette hozzá a hvg.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik