Belföld

Havi 8000 forintot kaphatnak a világháborús hadiözvegyek

Majdnem 18 ezer olyan ember él ma Magyarországon, akik a háború miatt özvegyültek meg vagy árvultak el. Ők kapnak most állami pénzt.

Anyagi támogatást kaphatnak a II. világháborúban elesett katonák özvegyei és árvái, ha a parlament elfogadja a kormánypárti képviselők indítványát, amit szerdán nyújtottak be az Országgyűlésnek.

A fideszes Lázár János múlt héten közölte, hogy kárpótlást kezdeményeznek annak a ma még élő mintegy 17-18 ezer világháborús magyar hadiárvának és hadiözvegynek – köztük, kérelem alapján, határon túl élőknek is -, akiket 1949-ben az akkori államhatalom megfosztott ettől a minősítéstől. Ők a tervek szerint havi 8000-8500 forintos nyugdíjkiegészítést kapnának a magyar államtól.

Lázár szerdán L. Simon Lászlóval, Kovács Zoltánnal és Vargha Tamással, valamint a KDNP-s Rétvári Bencével terjesztette a Ház elé a javaslatot. Az indoklásában az áll: az Országgyűlésnek feladata, hogy a II. világborúban elesett, eltűnt és hadifogságban elhunyt katonák özvegyeinek és árváinak – kifejezendő a nemzet tiszteletét és együttérzését – anyagi támogatást nyújtson. A törvény a a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik