Pénzügy

Egy év adómentességet nyerhetünk

megtakaritas(210x140).jpg (megtakarítás)
megtakaritas(210x140).jpg (megtakarítás)
A Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) erős felfutása várható az év végén. Ennek oka, hogy év végén járnak le az első, öt éves futamidejű TBSZ-ek. Ha a számlán eddig felhalmozott összeget továbbra is ebben a megtakarítási formában kívánjuk kezelni, érdemes még idén megnyitni az új TBSZ értékpapírszámlát, és kérni az átvezetést – javasolják a bank szakértők. A számlanyitások többsége ma már egyértelműen az értékpapíros konstrukció a betéti TBSZ-szel szemben.

Ebben az évben lejárnak az első, ötéves futamidejű Tartós Befektetési Számlák (TBSZ), így érdemes időben dönteni a folytatásról – hívták fel a figyelmet a CIB Bank szakértői. Azért fontos még december 31. előtt új számlát nyitni, és rendelkezni az eddigi megtakarítás átvezetéséről, mert így egy évvel korábban juthat kedvezményes adózással vagy akár adómentesen a befektetéséhez a számla tulajdonosa.

Igaz ez akkor is, ha három év múlva kíván kedvezményes adózással pénzéhez jutni, és akkor is, ha kivárja a teljes futamidő végét. Az ötödik év végén ugyanis adó- és ehomentesen juthat megtakarításához a befektető.

Jelentős összeget lehet megspórolni

Aki kivárja a futamidő végét, azaz az öt év lejártával veszi fel megtakarítását, jelentős összeget spórolhat meg. Ötmillió forintos megtakarítás esetén például alacsonyabb (5%-os) hozam mellett 55 ezer forint járulékot takaríthat meg a befektető, míg magasabb (15%-os) hozam mellett ez az összeg elérheti a 165 ezer forintot is.

Érdemes az év végi határidőt szem előtt tartani, hiszen a lejáró TBSZ-nek az év végével mindenképpen meg kell szűnnie. Ha a számla tulajdonosa még idén, azaz a december 31-ei határidő előtt rendelkezik arról, hogy megtakarítását továbbra is TBSZ számlán tartja, egy évvel korábban juthat pénzéhez, mint ha azt januárban már a 2016-os TBSZ számlára tenné meg.

A bank szakértői szerint a lejáró számlák – és az azokhoz kapcsolódó új számlanyitások – mellett az új TBSZ-szerződéseknél is erős felfutás várható a következő hetekben, ennek tükrében pedig a CIB Bank legalább ötven százalékos növekedést tart valószínűnek a számlanyitások számában. Jelenleg a CIB Bank lakossági ügyfeleinek nagyjából 10 százaléka rendelkezik már TBSZ számlával, de ez az arány még magasabb az értékpapírszámlával is rendelkező ügyfelek körében.

A jelenlegi kamatkörnyezet hatása láthatóan hat a TBSZ piacára is, hiszen az indulás óta gyakorlatilag megfordult az aránya a betéti és a befektetési számlákhoz tartozó TBSZ-nek az utóbbiak javára. A CIB Bank tapasztalatai szerint emellett az ügyfelek nagyon tudatosan használják ki a TBSZ által elérhető adókedvezményt: mindössze 1,5-2 százalékot ér el azoknak az aránya, akik idő előtt feltörik a megtakarításukat – mondta el Schmél Ferenc, a CIB Bank lakossági üzletágának megtakarítási termékfejlesztési vezetője.

Vonzó adókedvezmények

A TBSZ legfőbb vonzerejét az elérhető adókedvezmények jelentik. A szabályozás pedig nem túlságosan bonyolult: ha az ügyfél a TBSZ számlára befizetett összeget legalább a számla megnyitásának évét követő 3. év végéig a számlán tartja és csak a nyitást követő negyedik, illetve ötödik évben kívánja kivenni, úgy a fizetendő adó mértéke 16 százalék kamatadó + 6 százalék eho helyett 10 százalékra csökken. Ha pedig a pénzét a számla megnyitását követő ötödik év végéig nem terheli meg, úgy az ötödik év végén a számlán lévő összeg után kapott kamatra teljes adómentességet élvez. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ezt a befektetési formát választja, akkor a befektetett összeg gyarapodása mellett megtakarítható a kamatadó, a kamatjövedelem után fizetendő eho, az árfolyamnyereség adója és az osztalékadó egyaránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik