Gazdaság

Sokan megspórolnák az új sarcot

malacpersely (persely, )
malacpersely (persely, )

Növekvő érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (tbsz) iránt az elmúlt időben az MTI által megkérdezett pénzintézetek.

Június végén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely szerint augusztus 1-jétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Átmeneti szabályok alapján, ha a kamatperiódus augusztus 1. előtt kezdődik, de csak azt követően ér véget, akkor csak az elsejét követő időszakra jutó kamatot terheli az új eho-teher.

A K&H Bank a betétlekötések és befektetések elhelyezése miatt nem vár rohamot fiókjaiban, a tartós betéti és befektetési számlák, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) iránt azonban érezhetően megnőtt az érdeklődés. A pénzintézet szerint az ilyen számlák iránt egyébként csak év vége táján, a befizetési és adózási szempontból optimális időpont környékén jellemző kiugró érdeklődés. A K&H Bank közleménye idézi Bába Ágnes lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettest, aki emlékeztetett: a kamatadó 2006-os bevezetése tömegeket vitt a bankfiókokba, mivel a 16 százalékos kamatadót az annak bevezetése előtt lekötött betétek esetén az első kamatfizetési periódusra nem kellett megfizetni. A kamatjövedelmek után augusztus 1-jétől fizetendő eho esetén más a helyzet, az ezen az időszakon átnyúló betéteknél és befektetéseknél időarányosan kell fizetni az új terhet. A fizetendő terhek optimalizálásának egyik lehetséges módja a megtakarítások egy részének tbsz/nyesz-számlára  helyezése. A mérlegelésnél azt is figyelembe kell venni, mikor szeretnének hozzáférni megtakarításaikhoz – tette hozzá.

Fokozott érdeklődést tapasztaltak a Budapest Banknál is az elmúlt időszakban a tartós befektetési szerződések iránt. Az ügyfelek kihasználják a lehetőséget, hogy a 2013. július 31-ig megnyitott tbsz-ekre nem vonatkozik az augusztus 1-jétől érvényes 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás. Vannak, akik egyelőre csak a minimális, 25 ezer forinttal nyitják meg a számlát, és a tényleges megtakarítást idén később csoportosítják át, például a betét lejáratakor. Az ilyen módon tbsz-re idén átvitt megtakarítás szintén eho-mentes – közölte a Budapest Bank.

Az Erste Bank tbsz-állománya 2010 és 2012 vége között két és félszeresére, 100 milliárd forint fölé nőtt. Az augusztus 1-jétől hatályos új törvényi szabályozás hatására júliusban naponta hatszor-hétszer annyian nyitottak tartós befektetési számlát a banknál, mint az első félévben egy átlagos napon. Tájékoztatásuk szerint a törvény átrendezheti a magyarországi befektetési piacot, mert a befektetői figyelem olyan megtakarítási formák felé fordul, amelyek az új szabály szerint mentesülnek az elvonás alól. Ilyenek a forintállampapírok mellett a legalább 80 százalékban forintállampapírral rendelkező alapok befektetési jegyei, valamint több hosszú távú megtakarítási konstrukció, így a tartós befektetési számla és a tartós megtakarítási betéti számla is – áll a bank közleményében.

Az OTP Bank szerint előrelátással elkerülhető az eho, mentesülhetnek a megtakarításokat augusztustól terhelő plusz 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól azok, akik idejében fektetnek be az OTP új termékeibe, sőt az összeg után járó kamat előre is felvehető egyes konstrukciók esetében. A még júliusban megnyitott tartós befektetési számlával pedig a kamatadó is megspórolható, tehát akár teljesen adómentesen is növelhető a vagyon – közölte a legnagyobb hazai hitelintézet az MTI-vel. A bank közleménye szerint a pénzintézet kínálatában léteznek azonban olyan megszokott és új banki termékek, amelyekkel a megváltozott szabályok mellett is adómentesen, vagy legalábbis az új terhet kiküszöbölve gyarapítható a megtakarítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik