Pénzügy

Igazságtalan Orbánék csigaadója, de megvédi a NAV-tól a gyűjtögetőket

Az adótörvényt módosító csomagban bújik meg a gyűjtögetőket érintő újfajta közteher, amire az Adózóna.hu figyelt fel. Lényege, hogy a jövőben a felvásárlónak adót kellene levonnia abból a pénzből, amit a magánszemély által leadott és vadon gyűjtött szerzeményért kifizet. Feltéve, hogy a gyűjtögető magánszemélyként végzi tevékenységét, és nem egyéni vállalkozóként, vagy őstermelőként és felvásárlónak értékesíti, amit gyűjtött. Ez a tevékenység ugyanis jövedelemszerző gazdasági tevékenységnek minősül, és adóköteles. Amit eddig sokan elblicceltek. Most viszont automatikusan levonják majd tőlük az adót.

Sokaknál kicsapta a biztosítékot, hogy a kormány a legszegényebbeket sarcolná meg a módosítással. De vajon mit is jelent ez az eddigi gyakorlathoz képest? Pluszterhet? Vagy nem? Ruszin Zsolt adószakértőt kérdeztük, és meglepő válaszokat kaptunk.

A durvább adóztatást akadályozza meg

Van értelme a csigaadónak, méghozzá arról az oldalról, hogy a NAV eddigi durva adóztatási gyakorlatát megtorpedózza – mondta Ruszin Zsolt.

A NAV ugyanis elkezdett egyéb jövedelemként tekinteni a gyűjtögetők bevételeire, és az alapján adót kivetni. Az egyéb jövedelem után 16 százalék szja-t és 27 ehót kell fizetni. Ami akkor is sok, ha az ehót el lehet számolni költségként – jegyezte meg.

Ennek a gyakorlatnak állja útját a javaslat. Hiszen a módosító javaslat szerint a gyűjtögetésre csak a bevétel 25 százaléka után kell majd 16 százalék szja-t levonni. Vagyis mindössze a teljes bevétel 4 százalékát terhelné az új adó, a korábbi 43 százalékkal szemben. Ha úgy vesszük akkor tehát megmenti a gyűjtögetőket a durvább adóztatástól. Van azonban egy másik nézőpont is.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mégis igazságtalan

Viszont ha más oldalról nézzük a dolgot, akkor azt lehet mondani, hogy az új adóban van igazságtalanság is. Hiszen a gyűjtögetők a természetben szabadon termő dolgokból csinálnak bevételt, ami közel áll az őstermelős kategóriájához. Az őstermelő pedig különleges státusban van, mert évi 7 millió forintig kistermelőnek minősülnek, és egyáltalán nem kell nekik adóznia.

Amit Ruszin Zsolt nem ért, hogy miért nem lehet egyszerűen az őstermelők alá beemelni a tevékenységet, amivel kvázi adómentessé tehették volna (az évi 7 millió forintos összeghatárig). Ehhez képest kedvezőtlen a módosítás, hiszen az adómentesség helyett minden bevétel után kell adózni, igaz, csak 4 százaléknyit.

Viszont az is igaz, hogy aki egyéni vállalkozóként gyűjtöget, vagy van őstermelői igazolványa, amely jogosít a gyűjtögető tevékenységre is (érvényesített betétlappal), vagy családi gazdálkodó, az igazolva a jogviszonyát továbbra is elkerülheti, hogy a felvásárló az új szabályt alkalmazza rá. Ekkor a státusának megfelelő szabályok szerint kell adóznia. Ez egyben azt is jelenti, hogy az őstermelői igazolvány kiváltásával elkerülhető az új adó (évi 7 millió forintos bevételig).

Ami még fontos, hogy ha valaki piacon értékesíti, amit gyűjtött, akkor rá nem vonatkozna az új szabály.

Könnyen kiderülhetett, ha valaki nem adózott a gyűjtögetés után

Az kétségtelen, hogy a gyűjtögetők közül sokan nem fizettek eddig adót. Viszont ez két oldalról is kiderülhetett. Egyrészt vagyonosodási vizsgálatnál, amikor általában el szokták kottyantani az érintettek, hogy gyűjtögetésből volt jövedelmük.

Másrészt a felvásárlók ellenőrzésekor is kiderülhetett, hogy kik vittek hozzájuk gombát, csigát, gyógy- és fűszernövényeket.

Aki tehát nem adózott, az könnyen lebukhatott, és a NAV átminősítése alapján „egyéb jövedelem” után fizethették meg vele a 43 százalékos adót. Ehhez képest a 4 százalékos adó tehát jóval kedvezőbb. Ruszin szerint éppen azt célozza a szabályozás, hogy ne „büntessék” a gyűjtögetőket.

A PM tiltakozott

A Párbeszéd Magyarországért szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz az adótörvények módosításával most újabb sarcot vetne ki, ezúttal a legszegényebbekre. Ezzel a javaslattal a mélyszegénységben élők helyzetét és megélhetési lehetőségeit szűkítenék tovább.

A PM felszólította az Orbán-kormányt, hogy ne a legszegényebbeket sarcolja újra és újra, hanem inkább tegyen rendet Andy Vajna szerencsejáték-üzletei körül, tisztítsa meg a NAV-ot a korrupciótól, vagy egyszerűen csak: hagyja abba a nagyüzemi lopást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik