Pénzügy
csiga(430x286)(1).jpg (csiga)

Orbánék megadóztatnák a gyűjtögetést is

Jövőre forrásadó terhelné az erdőn, mezőn begyűjtött gombát, csigát, gyógy- és fűszernövényt.

Az adót a felvásárlónak kellene levonnia abból a pénzből, amit a magánszemély által leadott és vadon gyűjtött szerzeményért fizet. Az Adózóna a jövőre tervezett adótörvény-módosítási csomagban bukkant az új szabályra. A személyi jövedelemadóról szóló törvény ugyanis kiegészülne azzal a bekezdéssel, amely szerint a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövény, gyümölcs és gomba, éti csiga

magánszemély által – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként – felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Az adót kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg.

A felvásárlónak két példányban vételi jegyet kell kiállítania – feltüntetve a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót. Az egyik példányt átadja, a másikat az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi.

E jövedelemmel összefüggésben a felvásárlót, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli.

Az indokolás szerint erre azért van szükség, mert jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására.

A javasolt új szabály a fémhulladék-felvásárláshoz hasonló megoldást vezetne be azokra a magánszemélyekre, akik jelenleg jellemzően nem fizetnek adót, mert – bár rendszeres jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet folytatnak – az önadózás szabályainak nem tudnak/akarnak megfelelni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.