Pénzügy

Lezárul a Quaestor-kötvények utáni Beva-kártalanítás

quaestor (quaestor)
quaestor (quaestor)
A tőkepiaci törvénynek megfelelően több mint 31 ezer Quaestor ügyfél kapta meg a részére járó kártalanítást a Bevától. Az intézmény mintegy 86 milliárd forint kártalanítási összeget adott át a kifizetésekben közreműködő OTP-nek, így a jogosultak több mint 98 százaléka hozzájuthat az őt megillető összeghez.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) október 15-ig a Quaestor-kötvényekre vonatkozó kártalanítási eljárásban a benyújtók 98 százalékának, 31 078 ügyfélnek utalta el a hiányzó kötvények után járó kártalanítást a kifizetésben közreműködő OTP Banknak. A kifizetések együttes összege így 86,1 milliárd forint. A kártalanítást igénylők közül alig 300 esetben van még folyamatban ügyintézés, az esetleges hiánypótlások, adategyeztetések, hagyatéki ügyek miatt.

A Beva adatai szerint október 12-ig több mint 29 ezer Quaestor-károsult már közel 81 milliárd forint kártalanítást felvett. A kártalanítás kifizetésével a károsultak követelése a kártalanítás mértékéig száll át a Bevára.
A Beva általi, maximum 6 004 200 forintig terjedő kártalanítás iránti kérelmeket a tőkepiaci törvény előírása alapján még 2016. május 5-ig be lehet nyújtani a Bevához.

Így járt a kártalanítás

2015. július 13-án indult el a Quaestor törvény („2015. évi XXXIX. törvény a Quaestor károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról”) szerinti kötvény kárrendezés Bevát érintő részének kifizetése. Ebben a szakaszban a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizetik ki a károsultaknak a 2001. évi CXX. tv. (Tpt.) szabályainak figyelembevételével.

A Beva kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint felett az efölötti rész kilencven százaléka. A kártalanítás összege nem haladhatja meg a húszezer eurónak megfelelő forintösszeget ügyfelenként, ami a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolás kezdő időpontjában érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítva 6 004 200 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik