Pénzügy
Image: 72955652, A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete /cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 8–9/., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Jogosulatlan pénzeszközgyűjtés miatt bírságolt a jegybank

24.hu
24.hu

2015. 10. 16. 13:30

Korábban a témában:

Jegybanki engedély nélkül gyűjtött pénzeszközöket a Riches Builder Vagyonkezelő Zrt. és a Seychelle Köztársaságban bejegyzett Riches Builder Investment Ltd., ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 338 millió forintra bírságolta a pénzintézeteket – olvasható az MNB honlapján.

Mint írták, a piacfelügyeleti vizsgálat során a jegybank megállapította, hogy az érintett társaságok kiugróan magas – bizonyos konstrukcióknál garantált – kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett gyűjtöttek pénzeszközöket az ügyfeleiktől.

Húzós bírságot kaptak

A feltárt jogsértések miatt az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a társaságoknak e pénzügyi szolgáltatások nyújtását, a Riches Builder Investment Ltd.-t 295 millió forint, a Riches Builder Vagyonkezelő Zrt.-t pedig 43 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A tájékoztatás szerint a bírság kiszabásakor a jegybank figyelembe vette, hogy a nyilvános forrásgyűjtés szabályainak megsértése kiemelten súlyos a pénzügyi piacok biztonságos és zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek ítélte, hogy a viszonylag nagy összegű befektetői kár kockázatának előidézését, valamint azt hogy a társaságok az eljárás során nem tanúsított teljes körű együttműködést.

Enyhítő körülménynek számított, hogy a társaságok által elért ügyfelek elenyésző száma miatt a pénzpiac biztonságos működésére csak csekély hatása volt a szankcionált tevékenységnek.

2 Az MNB ezúttal is megerősítette, hogy jogsértés észlelése esetén a jövőben is szigorúan és következetesen fog fellépni, mert a pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy a vállalkozások csak a jogszabályban meghatározott feltételek mellett és engedélyek birtokában működjenek ezen a területen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.