Pénzügy

A FED azért nem lép, mert nem engedheti meg magának a tévedést

A kamatemelés elhúzódik. A FED szeptemberi – immár hatodik idei – találkozóján az irányadó kamatlábat a 0 – 0,25 százalékos tartományban hagyta.  A találkozó a várakozásoknak megfelelően zajlott, mivel a kamatemelésre a korábbi elemzések csak 32 százalékos esélyt jósoltak – állapítja meg az AKCENTA CZ elemzője, Novák Miroslav.

A FED előző ülésén még bizonytalan volt, hogy a Központi Bank vajon abban az ütemben emeli-e a kamatot, amelyben azt még júniusban várták. Véleményünk szerint a kamatemelés idén nem következik be, bár a FED elnöke J.Yellen utalt rá, hogy a kamatemelésre akár az elkövetkezendő két ülés valamelyikén is sor kerülhet.

Mi az oka, hogy a FED még habozik?

Mindenek előtt azt kell tudatosítanunk, hogy amennyiben a FED kamatot emel, azzal végleg lezárja azt az időszakot, amely a 2008-as gazdasági válságot követte, ezzel egyértelműen jelezve azt, hogy a gazdasági bizonytalanság időszaka véget ért.  A FED nem engedheti meg magának, hogy egy esetleges téves prognózist követő emelés után ismét csökkentenie kelljen a kamatot.

Bár sokat javult a helyzet a munkaerőpiacon, az amerikai gazdaság is növekszik, a bérek emelkednek, azonban az infláció nem nő hasonló mértékben. Emellett Kínában is jelentős problémák merültek fel. Ahhoz, hogy az emelés megtörténjen, az összes feltételnek egyszerre kell teljesülnie, amelyre az idén valószínűleg nem kerül sor.

Forintos kilátások

A FED döntésére adott piaci reakció nem volt meglepő. A dollár azonnal meggyengült.  Az euró a dollárhoz képest az 1,14 USD/EUR szintre került. A forint elérte az augusztusban mért legjobb – 270 HUF/EUR szintet. Az előrejelzések szerint a forint-euró  árfolyam alakulása változatlan marad.

A hónap végére 310, az év végére pedig 300 HUF/EUR körüli árfolyamra számítunk.  A dollár esetében a hónap végére 274, év végére pedig a 261 HUF/USD árfolyamszintet feltételezünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik