Pénzügy

Nyerésre áll a NAV-val szemben a leggazdagabb magyar

Gattyán György nyerésre áll a magyar adóhatóssággal szemben Luxemburgban. A NAV korábban milliárdokat zárolt a vállalkozótól, de az Európai Bíróság mostani főtanácsnoki indítványa szerint a lépés nem volt megalapozott. A magyar hatóságok titkos adatgyűjtést folytattak az ügyben, ez szintén jogellenes lehetett – írta a hvg.hu.

Gattyán egyik cége és az adóhivatal közötti per az Európai Bíróságon van. Az EB mellett működő, a bíróság majdani ítéletét az esetek zömében jól előrevetítő főtanácsnok Gattyán Györgynek adott igazat. Arról nincs hír, hogy az Európai Bíróság ítélete mikor várható, de a mostani főtanácsnoki indítvány a milliárdos magyar válllakozó esélyeit jelentősen növeli.

Gattyán György cégei és a NAV jogi vitába keveredett a livejasmin erotikus weboldalon kínált szolgáltatásokhoz kapcsolódó áfa és más adók megfizetését érintően. Eddig nem cáfolt sajtóhírek szerint a magyar adóhivatal úgy 50 milliárd forintot inkasszózhatott Gattyánéktól, más hírek szerint zár alá vett ingatlanokat, bankszámlákat, cégeket. A főtanácsnoki indítvány szerint azonban a két cég közötti licencszerződés célja nem az adóelkerülés volt.

A milliárdos 2013-ban Luxemburgba költöztette ki cégeinek egy részét, és bár mindig is tagadta, az akkori értesülések szerint az elvándorlásra a NAV folyamatos és intenzív ellenőrzései következtében szánta rá magát.

A Docler csoporthoz tartozó Andrássy úti Il Baccio di Stile luxusáruházat július 31-én, vagyis három héttel az irodákban tartott adóhatósági vizsgálat után bezárták, az indkoklás szerint Gattyán György nem finanszírozza tovább a veszteségesen üzemelő áruházat. A cég tagadta, hogy a lépésnek bármi köze lenne a NAV ügyhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik