Pénzügy

Nyugdíj: azon kéne gondolkodni, mivel büntessék, aki hamarabb megy el

nyugdíjszámla (nyugdíjszámla, nyugdíjas, internet, )
nyugdíjszámla (nyugdíjszámla, nyugdíjas, internet, )

Az Együtt szakpolitikai szervezete, a Váradi András Alapítvány rendezett konferenciát a magyar nyugdíjrendszer helyzetéről és a férfiak negyven év munkaviszony utáni lehetséges nyugdíjba vonulásáról. A rendezvényen megszólalt a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének (MTA KTI) munkatársa, Simonovits András nyugdíjszakértő is – számolt be a vg.hu.

Inkább csökkenteni kellene

A szakember úgy véli, finomítani kellene azt az ötletet, ami szerint a férfiaknak is megengednék, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba menjenek. Mert a nyugdíjrendszer átalakításához nem elegendő egyetlen szempontot – például a szolgálati időt – figyelembe venni.

Szerinte már akkor csökkenteni kellett volna a nyugdíjakat, amikor lehetővé tették a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulását. És most sem azon kellene gondolkodni, hogyan lehetne a lehetőséget a férfiakra is kiterjeszteni, hanem azon, hogy mi legyen a büntetése annak, aki akár egy évvel is korábban nyugdíjba megy. Az ugyanis Simonovits szerint nyilvánvaló, hogy a felosztó-kirovó rendszer a jelenlegi demográfiai folyamatok mellett nem tartható fenn.

Egyértelmű, hogy korhatáremelés kell

Spat Judit közgazdász szerint a magánnyugdíjpénztárak államosításával nem a fekélyt vágták fel, hanem a beteg fejét nyesték le. Szerinte egyértelmű, hogy korhatáremelésre van szükség, nem pedig arra, hogy még a 65 évet is csökkenteni akarják. E mellé pedig javaslatait is elmondta.

Vajda Zoltán nyugdíjszakértő szerint a járulékfizetők egyre csökkenő száma mellett nagy probléma a bizalomhiány is, amit a magánnyugdíjpénztári befizetések államosítása okozott. Ő speciel a „Férfi 40” nyugdíjat jelenlegi formájában értelmezhetetlennek tartja.

Ha kíváncsi, milyen konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a szakemberek a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében, bátran kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik