Belföld

Népszavazás az öregségi nyugdíj ügyében

Administrator
Administrator

2010. 07. 30. 17:07

Hitelesítette az OVB azt a népszavazási kérdést, amely a 40 év szolgálati idő után igénybe vehető öregségi nyugdíjra vonatkozik.

Hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén azt a népszavazási kérdést, amely arra irányul, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj a nyugdíj csökkentése nélkül.

A testület ugyanilyen tartalmú országos népi kezdeményezést is hitelesített. Kiss Béla, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke népszavazást kezdeményezett a következő kérdéssel: “Egyetért-e Ön azzal, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj – az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül -, a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év január 1. napjától igénybe vehető legyen?”

Az OVB ülésén Litresits András (MSZP) delegált a kérdés hitelesítése mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy a kérdés egyértelmű, és nem tartozik a tiltott tárgykörbe, és Pozsár-Szentmiklósy Zoltán választott tag is azt hangsúlyozta, hogy a kérdés nincs direkt kapcsolatban a költségvetéssel. Bordás Vilmos, az OVB elnöke szerint azonban a kérdés nem hitelesíthető, mert érinti a költségvetést, az pedig a népszavazás szempontjából tiltott tárgykör.

Az OVB végül 4:3 arányban hitelesítette a népszavazási kérdést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.