Pénzügy
tesco(1)(430x286).jpg (Array)

Máris tiltakoznak a Tesco lépése ellen

24.hu
24.hu

2015. 09. 07. 15:56

Korábban a témában:

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tiltakozik a Tesco-nál az éjszakai műszak megszüntetése miatt. Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, mivel a vállalat bejelentette, hogy 2016 januárjáig bezárólag megszünteti az éjszakai munkavégzés jelentős részét a magyarországi áruházaiban.

Az intézkedés mintegy 4 ezer munkavállalót érint, akik közül 350-en eddig kizárólag éjszaka, míg több mint 3500-an éjszaka és nappal is dolgoztak.

A kizárólag éjszaka foglalkoztatott munkavállalók esetében az éjszakai pótlék elvesztése több mint 20 ezer forint nettó keresetcsökkenést eredményezhet, valamint ezek a munkavállalók nagy valószínűséggel távozni kényszerülnek a cégtől, hiszen többségük családi vagy anyagi okok miatt választotta a foglalkoztatásnak ezt a formáját – fogalmaz a közlemény.

Azok a munkavállalók, akik több műszakos munkarend keretében végeztek éjszakai munkát kb. 3 ezer forint nettó keresetcsökkenésre számíthatnak az intézkedés következtében, ami a kereskedelmi szakma alacsony bérszínvonala mellett szintén megterheli a családi költségvetést.

A KASZ számára a kereskedelmi ágazatot – benne a Tesco-t is – jelenleg sújtó nagymértékű létszámhiány és fluktuáció időszakában érthetetlen a vállalat bérköltségeket lefaragni igyekvő politikája. A Tesco-nál amúgy is alacsonyak a bérek, hiszen a munkavállalók kicsit több mint egyharmadát szakmai bérminimumon foglalkoztatja a cég. Nem elég, hogy a keresetükből eltűnt a vasárnapi pótlék, még az éjszakai pótlék lehetőségét is elveszik tőlük. Ezek mind olyan tényezők, amelyek tovább növelik a dolgozók közötti bérfeszültséget.

A KASZ határozott álláspontja, hogy az intézkedés bevezetése kapcsán a munkavállalók érdekei nem sérülhetnek, a nappalra átszervezett munka nem mehet a forgalom, a vásárlók kiszolgálásának, és ezáltal a munkavállalók értékelésének rovására, írták.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.