Gazdaság

Eladják a Tescót Dél-Koreában

tesco(1)(430x286).jpg (Array)
tesco(1)(430x286).jpg (Array)

Eladja dél-koreai üzlethálózatát a Tesco egy nemzetközi pénzügyi befektetési társaságnak. A legnagyobb brit kiskereskedelmi vállalat hétfőn jelentette be döntését a Londoni Értéktőzsdén. A Tesco Dél-Koreában Homeplus néven van jelen, amelynek tulajdonosa a Samsung csoport is.

A Tesco a hétfői londoni bejelentés szerint valamivel több mint 4 milliárd font készpénzért adja el a befektetési társaságnak a dél-koreai hálózatot. Előzetes becslése szerint az adózás és a tranzakciós költségek utáni nettó árbevétel 3,35 milliárd font (1440 milliárd forint) körül lesz.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap online kiadásának hétfői értékelése szerint azonban a Tesco egyébként pénzügyileg sikeres dél-koreai tevékenységének felszámolásában az egyik fő tényező a kiszámíthatatlan dél-koreai szabályozási környezet volt.

A lap szerint ennek egyik példája volt, amikor a dél-koreai parlament – a szupermarket-hálózatok terjeszkedésétől saját üzletmenetüket féltő kisbolt-tulajdonosok panaszaira reagálva – 2012-ben törvényben kötelezte a nagy szupermarketláncokat, hogy üzleteiket minden második vasárnap tartsák zárva. Ez rendkívül érzékenyen érintette a nagy hálózatokat, amelyek vasárnaponként hagyományosan kétszer akkora forgalmat bonyolítottak le, mint hétközben – írta a Nomura pénzügyi szolgáltató csoport adatait idézve a Financial Times.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik