Pénzügy

Fektesse két vállra a rezsidémont

Austrotherm (Array)
Austrotherm (Array)
Mit kell szigetelni ahhoz, hogy tényleg látványosan és tartósan olcsóbb legyen a ház fenntartása? A falakat biztosan.

Ha a szigetelésről van szó, nemcsak az lehet a kérdés, hogy vajon megtérül-e a beruházás, hanem az is, hogy egyáltalán mit érdemes szigeteltetni. A falak a legnagyobb felület, ahol bekúszhat a külső hőmérséklet, tehát azt mindenképpen. De ezen kívül a talajban lévő szerkezetek, a padló és a tető is igényelheti az utólagos védelmet. Ahol beépítetlen padlás van, az például valósággal kiszívhatja a meleget a házból.

A lábazatok, pincék hőszigetelését is gyakran elhanyagolják, pedig kis költséggel komoly gondoktól szabadulhatnak meg. A szigetelt pincefal és a jól szigetelő homlokzati fal között is durva hőhíd alakulhat ki, ha a lábazati részt nem szigeteljük – figyelmeztet az Austrotherm, részletesen kifejtve, hol, milyen rétegben mire lehet szükség ahhoz, hogy végleg két vállra fektesse a rezsidémont.

És segítséget is kaphat hozzá.

Otthon melege ősz

Az idén kiírt “Otthon Melege” pályázatra bruttó 10 milliárd forintos keret fordítható, ami sok lakás rezsijét tudja véglegesen csökkenteni. A pályázóknak tudniuk kell, hogy január elsejétől változtak a hőszigetelési követelmények, és támogatást csak az a projekt kaphat, amely ezeket kielégíti. Így például egy átlagos panelt legalább 13 cm polisztirol (EPS) hőszigeteléssel kell ellátni. A korszerűbb, fokozottan szigetelő grafitos anyagokból is legalább 10 cm szükséges. De mivel a támogatás mértéke a széndioxid-kibocsátás csökkenésétől függ, célszerű ennél is vastagabb hőszigetelést alkalmazni.

A hatékonyabb hőszigeteléssel több energiát tudunk megtakarítani, így az üvegházhatású gáz kibocsátása is jobban mérsékelhető.

A dupla vastagság korántsem dupla költség

Alapszabály, hogy nem a hőszigetelésen, hanem hőszigeteléssel kell takarékoskodnunk, ezért érdemesebb mindig a vastagabb szigetelést választani. A dupla vastagságú hőszigetelés ugyanis nem a kétszeresébe kerül: a munkadíj, az állványozás, a kiegészítő anyagok költsége állandó, csak a többlethőszigetelést kell megfizetni. Amivel viszont jelentős mértékű többletmegtakarítást lehet elérni.

Ha szeretné tudni, hogy miért érdemes szigetelnie, akkor kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik