Pénzügy

Spóroljon okosan, fektessen a lakásába

Austrotherm (Austrotherm)
Austrotherm (Austrotherm)

Egy jó hőszigeteléssel nemcsak komfortosabbá teheti a lakását, és lecsökkentheti a havi fizetendőjét, hanem az ingatlan értékét is jelentősen megnövelheti. Ráadásul most újra van pályázati pénz is a korszerűsítéshez.

Valahol mindenki tisztában van azzal, hogy tartósan csak úgy szoríthatja le a havi lakással kapcsolatos kiadásait, ha minimalizálja a fogyasztását. Na nem úgy, hogy alig fűt, hanem úgy, hogy például szigetel, és ezáltal jóval kevesebbet fogyaszt. Akit már foglalkoztat ez a gondolat, azoknak jó hír, hogy az idén újra kiírták az “Otthon Melege” pályázatot: a bruttó 10 milliárd forintos keretből pedig elég sok, mintegy 20 ezer lakás rezsijét lehet véglegesen csökkenteni.

Milyen házak pályázhatnak?

Azoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek érdemes az átalakításba belevágniuk, akik még eddig nem végeztek jelentős felújítást. A pályázat ugyanis kiemelten támogatja a komplex épület-energetikai korszerűsítést, mivel a legnagyobb energia-megtakarítás akkor érhető el, ha a ház minden lényeges eleménél elvégzik a szükséges modernizálást.

Azok a lakóközösségek sem maradnak ki azonban, akik korábban bizonyos felújításokat (nyílászárócsere, hőszigetelés, gépészeti rendszer felújítása) – önerőből vagy állami, illetve önkormányzati támogatás segítségével – már megvalósítottak. Ők a mostani pályázatban az épület teljes, komplex korszerűsítésének megvalósítását tűzhetik ki célul.

Az így létrejövő beruházásoknak az energia-megtakarításon, vagyis a havi költségek csökkentésén túl többféle kézzel fogható hasznuk is van: hozzájárulnak a komfortérzet javulásához, valamint az ingatlan értékének növeléséhez is.

Fotók: Austrotherm Kft.

Ne a hőszigetelésen, hanem a hőszigeteléssel spóroljon!

Aki pályázna, annak tudnia kell, hogy január elsejétől változtak a hőszigetelési követelmények, és támogatást csak az a projekt kaphat, amely ezeket kielégíti. Így például egy átlagos panelt legalább 13 cmpolisztirol (EPS) hőszigeteléssel kell ellátni. A korszerűbb, fokozottan szigetelő grafitos hőszigetelő-anyagokból is legalább 10 cmszükséges. Sőt, mivel a támogatás mértéke a széndioxid-kibocsátás csökkenésétől függ, célszerű ennél is vastagabb szigetelőlapokat alkalmazni. Újabb érv: a hatékonyabb hőszigeteléssel több energiát tudunk megtakarítani, így az üvegházhatású gáz kibocsátása is jobban mérsékelhető.

Alapszabály, hogy nem a hőszigetelésen, hanem hőszigeteléssel kell takarékoskodnunk, ezért érdemesebb mindig a vastagabb szigetelőanyagot választani. És még valami: a dupla vastagságú hőszigetelés nem a kétszeresébe kerül. A munkadíj, az állványozás, a kiegészítő anyagok költsége állandó. Csak a többlet hőszigetelést kell pluszban megfizetni, amivel viszont jelentős többlet-megtakarítást lehet elérni.

Ha szeretné tudni, hogy miért érdemes szigetelnie, és mikor lehet ez jobb befektetés, mintha máshol fialtatná a pénzét, akkor kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik