Pénzügy

Hullámvasúton a tőzsde – Ázsiában erősödtek az indexek, Európában veszteséges kezdés jöhet

tőzsde (Array)
tőzsde (Array)

A keddi átmeneti korrekció után további veszteségeket szenvedhetnek el szerdán közvetlenül nyitás után az európai részvénypiacok. Az ázsiai piacokon viszont midenhol erősödsét észleltek szerdán.

És hogy mi várható?

Megint lejtmenet várható a keddi erősödés után az európai tőzsdéken. Piaci előrejelzés szerint a londoni értéktőzsde vezető indexe, a FTSE-100 több mint 100 ponttal, azaz 1,7 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 240 ponttal, vagyis 2,4 százalékkal eshet. Párizsban a CAC-40 mutató több mint 3 százalékot veszíthet.

A befektetők továbbra is szabadulnának a részvényektől, mert erősek azok a félelmek, amelyek szerint komolyan lelassulhatott a kínai gazdaság növekedése, és ez ronthatja a növekedési kilátásokat a világgazdaságban.

A kínai jegybank lépése hozott kedden enyhülést

Kedden átmeneti megnyugvást hozott, hogy a kínai jegybank váratlanul újabb kamatcsökkentésre határozta el magát, egyszersmind újabb intézkedéssel – a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentésével – próbálta növelni a likviditást. Ez azonban csak átmeneti megkönnyebbülést hozott, olyannyira, hogy kedden New Yorkban a nap nagy részében komoly pluszokat felmutató indexek a nap végére veszteségbe fordultak. A 30 legnagyobb iparvállalat indexe, a Dow Jones ipari átlag például 442 ponttal is emelkedett, de végül 205 pontos, 1,3 százalékos mínuszban zárt.

A befektetők arra használták a visszapattanást, hogy tovább csökkentsék részvénykitettségüket. Még mindig nagy az aggodalom Kína miatt – mondta Ed Cowart, a floridai Eagle Asset Management munkatársa.

Az európai tőzsdeindexek kedden jelentős erősödéssel korrigálták előző napi veszteségeiket. A londoni FTSE-100 index 3,09 százalék napi nyereséget mutatott. A frankfurti DAX-index csaknem 5 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 4,14 százalékkal erősödött.

Ázsiában szerdán folytatódott a korrekció 

A kínai pénzpolitikai lazítás hatására megindult részvénypiaci korrekció szerdán folytatódott Ázsiában, a tőzsdeindexek szinte kivételével nélkül emelkedtek.

Tokióban az irányadó Nikkei-225 index bő 3 százalékkal nőtt, a dél-koreai Kospi mutató több mint 2,5 százalékkal emelkedett. Nyereséggel zárt az ausztráliai S&P/ASX-200 mutató és a tajvani tőzsde is.

A tokiói záráskor még nyitva tartó hongkongi Hang Seng az előző napi záró értéke körül alakult, az indiai Sensex mutató 0,35 százalékos pluszban volt.

Kínában háromnapi ismételt meredek lejtmenet után helyi idő szerint délután nagyjából 2 százalékos pluszban volt a sanghaji és a sencseni tőzsde.

Az indexek hétfőn régen nem látott zuhanást produkáltak, miután egy hétvégi makrogazdasági adat miatt nagyon fölerősödtek azok a félelmek, hogy érzékelhetően lelassulhatott a kínai gazdaság növekedése. Kedden korrekció következett, amiben szerepe volt a kínai jegybank bejelentésének, miszerint kilenc hónapon belül ötödször is csökkentik az alapkamatot, egyszersmind csökkentik a bankok kötelező tartalékrátáját, ezzel is próbálva ösztönözni a hitelkiáramlást, és ezzel a gazdaság élénkülését.

Olaj és arany

A kőolaj ára kissé tovább araszolt fölfelé, miután előző nap – a kínai bejelentések általános piacnyugtató hatásaként – az északi-tengeri Brent fajta 52 centtel, az amerikai WTI fajta 1,07 dollárral drágult, elmozdulva a hétfői hat és fél éves mélypontokról. Szerda reggel a Brentből egy hordó (159 liter) októberi szállításra 18 centes emelkedéssel, 43,39 dollárba került. A WTI fajta ára 22 centtel, 39,53 dollárra drágult.

Az arany továbbra sem tud igazán profitálni a részvénypiaci felfordulásból. A nemesfém árfolyama kedden, a tőzsdei korrekciók napján meredeken, 1,2 százalékkal esett. Szerdán magyar idő szerint reggel további bő 2 dolláros csökkenéssel 1136,20 dollárba került egy uncia (31,1 gramm).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik