tőzsde (Array)
Pénzügy

Fekete hétfő: pánikhangulat a tőzsdéken

Az elmúlt hetekben elkezdődött esés a hét végén begyorsult, hétfőn pedig már a félelem is közrejátszhatott a pánikszerű eladásokban.

Régen nem látott komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el a vezető tőzsdeindexek hétfőn szerte Ázsiában, és Európában is meredek esést várnak, akárcsak a Budapesti Értéktőzsdén.

Fekete hétfő

A kínai gazdaság megtorpanásától való félelem, amely a globális gazdaság lassulását vetíti előre, kisebb pánikot okozott a részvénypiacokon, a befektetők tömegesen menekülnek a kockázatosnak számító eszközökből, így részvényt adnak el, hogy többek között japán jent és államkötvényeket vásároljanak.

Az aggodalmak akkor kezdődtek, amikor Kína két hete meredeken leértékelte valutáját, a jüant. A félelmeket tovább táplálta, hogy a vártnál is rosszabb lett a kínai feldolgozóipar augusztusi teljesítményét mérő index. A pénteken közölt adat szerint a beszerzésimenedzser-index hat és fél éves mélypontra süllyedt.

A japán részvények kivételével a teljes ázsiai–csendes-óceáni régió tőzsdei árfolyamait mutató, összetett MSCI index hétfőn 5,1 százalékkal, hároméves mélypontra zuhant.

Japánban a Nikkei-225 index 4,1 százalékot esett, Dél-Koreában a Kospi 2,5 százalékot, Ausztráliában az S&P/ASX-200 mutató több mint 4 százalékot zuhant. A tajvani tőzsde majdnem 5 százalékot, az indonéz több mint 4 százalékot veszített.

Nem sikerült fordítani a kínai tőzsdéken

A pekingi vezetés újabb intézkedéssel próbálta megnyugtatni az izgatott részvénypiacokat: az államtanács honlapján vasárnap megjelent rendelkezés szerint a kínai nyugdíjalapok nettó eszközeik 30 százalékát mostantól a részvénypiacokon is befektethetik. Ez akár 156 milliárd dollár (43 ezer milliárd forint) többletpénzt is jelenthet. Elemzők szerint azonban több hónapba, akár egy évbe is beletelhet, mire ez a pótlólagos forrás megjelenik a tőzsdéken.

Ezért nem is sikerült egyelőre megfékezni a kínai tőzsdéken azt az újabb eladási hullámot, amelyet a pénteken közölt, nagyon gyenge makrogazdasági adat váltott ki. Hétfőn a tokiói tőzsde zárásakor a sanghaji tőzsde 6,5 százalékkal zuhant, de előzőleg bő 8 százalékos mínuszban is járt. A sanghaji tőzsdén utoljára 2007-ben volt ekkora árfolyamveszteség. A hongkongi Hang Seng index 4,75 százalékos mínuszban volt.

Az olaj le, az arany fel

A kőolaj ára több mint hatéves mélypontra süllyedt. Kora reggel az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) októberi szállításra 44,40 dollárba került. Ez 1,06 dolláros csökkenés péntekhez képest. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) árfolyama ugyanennyivel, 39,39 dollárra esett, ami hat és fél éves mélypont. Az elemzők az olajár csökkenését is a kínai gazdasági növekedés megtorpanásától való félelemmel magyarázták.

Ahogy az piaci pánikok idején lenni szokott, felfelé araszol az arany ára. A nemsfémből egy uncia (31,1 gramm) 1156 dollár körül forgott hétfő reggel. Ez ugyan 0,3 százalékos csökkenés péntekhez képest, de az árfolyam előzőleg 1165 dolláron, sőt pénteken 1168 dolláron is járt, ami másfél hónapos csúcs. Az arany több mint 4 százalékot drágult a múlt héten, ilyesmire több mint hét hónapja nem volt példa.

Az amerikai kincstárjegy árfolyamán is látszik, hogy a befektetők biztonságos, menedékeszközökbe csoportosítanak át: az irányadó tízéves papír hozama 2 százalékra, négyhavi mélypontra süllyedt. Eközben meredeken gyengültek a feltörekvő országok devizái, a dél-afrikai rand értéke rekordalacsonyra süllyedt az amerikai dollárral szemben.

Az európai tőzsdéken is meredek esést vártak – így is lett

Komoly, 4 százalék körüli zuhanással kezdődhet a kereskedés hétfőn a főbb európai tőzsdéken.
A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 bő 210 ponttal, azaz 3,5 százalékkal eshet. Frankfurtban a DAX-30 430 pontot, vagyis 4,2 százalékot veszíthet. Párizsban a CAC-40 index 170 ponttal, 3,7 százalékkal csökkenhet.
Már pénteken is komoly veszteséggel zártak a főbb európai mutatók. A FTSE-100 2,83 százalékot, a DAX 2,95 százalékot veszített, a CAC-40 index 3,19 százalékos mínuszban zárt.

A folytatódó eladási hullám fő oka a kínai gazdaság feltételezett komoly lassulása. A világ tőzsdéin mindenütt elvette a vásárlási kedvet az a pénteken közölt makrogazdasági adat, amely szerint augusztusban hat és fél éves mélypontra süllyedt a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index. A kínai jegybank és a kormány minden lehető eszközzel igyekszik növelni a likviditást a bankrendszerben és a részvénypiacokon, de elemzők szerint intézkedéseiknek egyelőre korlátozott a hatása.

Nyitás, vagyis 9 óra után

A londoni részvénytőzsde fő mutatója, a FTSE-100 nem egészen 180 pontot, 2,89 százalékot veszített. Frankfurtban a DAX-30 index 357 ponttal, több mint 3,5 százalékkal zuhant. Párizsban a CAC-40 index bő 150 ponttal, 3,19 százalékkal gyengült.

Már pénteken is nagy veszteséggel zártak a főbb európai mutatók. A FTSE-100 2,83 százalékot, a DAX 2,95 százalékot veszített, a CAC-40 index 3,19 százalékos mínuszban zárt.

A BÉT is megzuhanhat

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt jelentős csökkenésre számít a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Nagy András az MTI-nek elmondta: a magyar tőzsde múlt csütörtökön és pénteken zárva tartott, közben a nemzetközi piacokon jelentős eladói hullám alakult ki. Ez hétfőn valószínűleg eléri a magyar részvénypiacot is. A nyári hónapok visszafogott kereskedése után várhatóan a forgalom élénkebb lesz – tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 117,83 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 22 120,26 ponton zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 5,4 milliárd forint volt. A Mol 240 forinttal, 1,68 százalékkal, 14 495 forintra erősödött, 936,1 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 35 forinttal, 0,63 százalékkal, 5635 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,75 százalékkal, 397 forintra csökkent, forgalma 408,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 6 forinttal, 0,14 százalékkal, 4355 forintra esett, a részvények forgalma 685,7 millió forintot ért el.

Nyitás után a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,34 pontos csökkenéssel, 22 117,92 ponton nyitott hétfőn. A szerdai záró értékéhez képest 0,01 százalékkal gyengült. 

A Potfolio.hu szerint egyenesen pánikhangulat uralkodik a tőzsdéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik