Pénzügy

Hajsza a lakásokért: az igazi vadászat még csak most kezdődik

Diák legyen a talpán, aki most olcsó albérletet szeretne: ha irodát bérelne, sokkal könnyebb dolga lenne. A kereslet egyre élénkebb, és még tovább kúszhatnak felfelé az árak. De aki keres, az talál. Mutatjuk!

Budapesten és több egyetemi városban – például Pécsen, Debrecenben, Szegeden – 4-33 százalékkal nőttek tavalyhoz képest a lakásbérleti díjak, Győrben viszont csökkent ugyanez – derül ki az ingatlan.com július végén, augusztus elején készült felméréséből. No meg az is, hogy még további drágulás várható.

Megnéztük, annak, aki még nem ért révbe, mire kell számítania, legyen diák vagy már dolgozó. 5 igazán kellemes, kulturált albérletet mutatunk be az egyetemi városok kínálatából.

Budapesten a Költözzbe.hu-n pl. 32 darab kiadó iroda, üzlethelyiség is volt a 30-50 ezer forint közötti sávban. Albérletet viszont csak kettőt találtunk, családi házakban. 

XVI. kerület

Az első egy 50 négyzetméteres kertkapcsolatos 1 szobás házrész, és van hozzá egy 6 négyzetméteres terasz is. Egyedülállót vagy egy párt látnának benne szívesen. Állatot nem lehet vinni, és cigizni csak az udvaron lehet. Viszont nincs közös költség.

De fűtés-hozzájárulásra havi tízezer forintot kérnek, plusz 1200-at a szemétszállításra és 2500 forint a tévé-előfizetés. Az áram és vízdíj pedig fogyasztás alapján megy.

 

Kéthavi kauciót és egyhavi bérleti díjat kell letennie annak, aki beköltözne. A havi 50 ezer forintos árral egyébként budapesti viszonylatban elég kedvezőnek számít (ezer forint/négyzetméter), kerületi összehasonlítási alap meg éppen nem volt.

Győr

A 30-50 ezer forint közötti árkategóriában a Költözzbe.hu-n összesen csak 4 ajánlat akadt, mind iroda, de még 70 ezer forintig is csak egyetlen albérletet dobott ki az oldal.

Ez egy 100 négyzetméteres, 3 szobás családi ház egyik szobáját jelenti. Hogy a szoba mekkora, és vajon a képek közül melyik az, arra nem jöttünk rá. Azt írják, két fő részére kényelmes, azonnal költözhető, bútorozott, parkettás. Az autót az udvarban le lehet parkolni, és grillezésre is van lehetőség.

 

Kéthavi kauciót kérnek, és egy hónapra 65 ezer forintot. (Indulásnak egyébként duplája ennyit írtak, de két hét alatt felülbírálták az eredeti bevételi tervet.)

Debrecen

A cívis városban 16:0-ra nyertek az irodák az albérletekkel szemben a 30-50 ezer forintos sávban a Házár Tárházban. 50-60 ezer forint között viszont már találtunk 2 téglalakást is. 

Közülük az egyik 36 négyzetméteres, 1 szobás, nagy erkélyes, hosszú távra keresnek bele bérlőt. Jelenleg üres, de bútorozottan is ki lehet venni. A parkolás ingyenes.

 

60 ezer forintot szeretne kapni a tulaj havonta, ami 20 százalékkal kedvezőbb, mint a hasonló szobaszámú debreceni kiadó lakások kínálati ára.

Pécs

A városban 15 kiadó ingatlant hirdetnek most a Költözzbe.hu-n 30-50 ezer forint között, és kellemes meglepetés: ezek között 6 darab lakást is találhatunk.

A legolcsóbb egy 40 négyzetméteres, egyszobás téglalakás volt, ami a képek alapján talán egy sorházban lehet.

 

Mindössze annyit árult el még a tulaj, hogy havi 30 ezer forint a bérleti díja, ami összehasonlítva a többi pécsi egyszobás kiadó téglalakással igen kedvező ajánlatnak tűnik (négyzetméterre féláron van a többihez képest).

Szeged

A 30-50 ezres sávban 5 bérleti ajánlatot jelzett a Költözzbe.hu, köztük két téglalakást is.

Az olcsóbbik már a múltkori cikkünkben is szerepelt, ezért most a másikat mutatjuk be. 38 négyzetméteres, 1 szobás, diákoknak ajánlják. Más nemigen derül ki a hirdetésből.

 

Havi 45 ezer forintot kérnek érte, ami négyzetméterre kicsivel (17 százalékkal) olcsóbb a felkínált többi egyszobás ingatlannál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik