Pénzügy

Egymilliárd forintnyi bírságot szabott már ki idén az MNB

mnb(210x140).jpg (Array)
mnb(210x140).jpg (Array)

A devizahitelek forintosításával kapcsolatosan csupán néhány intézményt marasztaltak el.

Sűrűn bírságolt idén is a pénzpiacok felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank, és ezt a gyakorlatot továbbra is folytatja, mert változatlanul sok problémát látnak. Az összesített, mintegy egymilliárd forintos érték csaknem eléri az időarányos tavalyi összeget – írta a Napi Gazdaság a keddi számában.

Tavaly főként csoportos intézkedések voltak, előfordult, hogy egyszerre több mint 30 bankot marasztalt el a felügyelet, 2014. augusztus 20-ig pedig nagyjából másfél milliárd forint büntetést szabott ki az MNB.

Míg 2014-ben elsősorban a bankiszabály-ellenes gyakorlatokra csaptak le sokszor erődemonstrációs céllal, idén az integrációból adódóan a takarékszövetkezetek, a biztosítók és egyéb közvetítőcégek kerültek a középpontba. A kormányzat és az MNB álláspontja szerint épp a szervezeti integráció tette lehetővé, hogy hatékonyan felderítsék a törvényellenesen működő befektetési cégeket, és kirobbanhasson a brókerbotrány.

A jegybank megjegyezte, hogy a devizahitelek forintosításával kapcsolatosan csupán néhány intézményt marasztaltak el, amiért nem tudták időre kiküldeni az elszámoló leveleket, egyes esetekben pedig az elszámolás megoldhatatlan problémát jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik