Pénzügy
airbnb (Array)

Üzent a NAV az Airbnb-partnereknek – a lakáskiadás után adózni kell

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 08. 17. 10:24

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn közleményben tisztázta, mi a különbség adózási szempontból a lakások hosszú távú bérbeadása és a pár éjszakás kiadás között.

Korábban a témában:

A szállásadókat aggasztja

Egy biztos: a lakáskiadás után adózni kell. De hogy mennyit és hogyan, az az adóhatóság szerint attól is függ, mennyi időre adjuk ki az ingatlant. Íme a lényeg.

Tartós bérbeadás

Ehhez a tevékenységhez nem kell adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát – írta a NAV. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, de legalábbis nyomon követhetően jegyezni kell a tulajdonos bevételét.

A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből kétféle képpen lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.

A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 16 százalék. Egészségügyi hozzájárulást csak évi egymillió forint feletti jövedelemre kell fizetni, 14 százalékot.

A NAV azt is hangúlyozta: a lakáskiadás feltételeit nem árt szerződésben rögzíteni. 

Turisztikai jellegű bérbeadás

Ez a tevékenység (pl. az airbenb-zés) egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik és üzletszerű gazdasági tevékenységet, rendszerint nem huzamos jellegű, pihenésre szolgáló szálláshelyet és ezzel összefüggő szolgáltatásokat jelent.

Az ingatlantulajdonosok ebben az esetben többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak. A NAV szerint a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek. Az adóhatóság azt is felidézte, hogy a szálláshely-szolgáltatás az adott település jegyzőjének engedélyéhez kötött és csak adószámmal lehet végezni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.