Pénzügy
Áramellátás (Array)

Okos mérőórákkal spórolnak a bécsiek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 08. 12. 14:41

Az embereknek az segít a takarékosságban, hogy egyértelműen látják, mely háztartási gépek a nagy energiazabálók otthonaikban és sokkal tudatosabban használják azokat.

Korábban a témában:

Az osztrák főváros csaknem háromezer háztartásában már okos mérőórák rögzítik és továbbítják a szolgáltatónak a villamosáram-felhasználást. A lakók azóta sokkal tudatosabban használják a háztartási gépeiket.

Mivel az okos mérőóráknak köszönhetően az emberek már egyértelműen látják, hogy mely háztartási gépek a nagy energiazabálók otthonaikban, sokkal tudatosabban használják azokat. Félüg üresen például már nem indítják el a mosó- vagy a mosogatógépet, így kevesebbszer lesznek bekapcsolva – összegzi Christian Neubauer a Wiener Netze szóvivője az okos mérőórákkal kapcsolatos első tapasztalatokat.

Az osztrák fővárosban jelenleg 2.700 háztartásban tesztelnek okos fogyasztásmérőket, amelyek nemcsak rögzítik, de rögtön továbbítják is a mérési eredményeket a szolgáltatónak. Ezeket a fogyasztók egy internetoldalon keresztül maguk is megnézhetik, és akár negyedórás bontásban is nyomon követhetik az áramfelhasználásukat. Az adatok segítségével így könnyebben megállapíthatják, hogy mely berendezések fogyasztják a legtöbbet, és miként tudnának spórolni.

Az osztrák főváros célja, hogy 2017-re az 1,5 millió ügyfél 10 százaléka már okos fogyasztásmérőt használjon, 2019-re pedig az ügyfelek 95 százaléka. Erre azért van szükség, mert az Európai Unió harmadik energia-csomagja előírja, hogy 2020-ra a fogyasztók 80 százaléka számára hozzáférést kell biztosítani az úgynevezett intelligens fogyasztásmérőkhöz. Ausztriában az átállás költségei elérhetik a 2 milliárd eurót is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.