Pénzügy

Az újabb hitelcsomag sem menti meg egy elhúzódó válságtól a görögöket

gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)
gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)

A 86 milliárd eurós forrásra persze sürgős szükségük van, de ettől még a gondok oroszlánrésze megmarad, ha sürgősen nem fognak súlyos reformokba.

Hosszú távon nem jelent megoldást Görögország számára a 86 milliárd eurós hitelcsomag, ezért elhúzódó válsággal kell számolni – jelentette ki a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Jenei Domonkos arra reagált, hogy a sajtóhírek szerint hamarosan létrejöhet a megállapodás a hitelcsomagról Görögország és a hitelezők között, és pénteken az uniós pénzügyminiszterek zöld utat adhatnak a pénz folyósításának.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy Görögországnak sürgős szüksége van a forrásra, hiszen hamarosan vissza kell fizetnie a likviditás fenntartására jóváhagyott 7,2 milliárd eurós gyorshitelt, illetve 10 milliárd euró szükséges a bankok megmentéséhez.

Ugyanakkor a hosszú távú megoldás érdekében át kellene alakítani a nyugdíj- és adórendszert.
Példaként említette, hogy amíg az Unió átlagában a GDP 2,5 százalékát fordítják a tagállamok a nyugdíjrendszer finanszírozására, addig Görögországban ez az arány 10 százalék.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Görögországban hatalmasra duzzadt a közszféra, ahol a válság előtt még 13., 14. és 15. havi fizetéseket is kaptak a szerződésekkel bebetonozott alkalmazottak.

Ugyancsak szükségesnek mondta a szigetek áfakedvezményének megszüntetését, a földművelési kedvezmények eltörlését, valamint a hitelezők követelik a hajózást terhelő adók emelését is.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyelőre nem látható, miként tud a görög gazdaság növekedési pályára állni a következő években – mondta Jenei Domonkos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik