Pénzügy

Görög mentőcsomag: még nem biztos, hogy az IMF is részt vesz benne

IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)
IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)

A Nemzetközi Valutaalap igazgatósága valamikor őszre hozhatja meg a döntést ebben az ügyben.

A Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) nagy támogatást élvez a részvétel a harmadik görög mentőcsomagban, döntéshez azonban még időre lesz szükség – jelentette ki Thomas Östros, az IMF ügyvezető igazgatóságának az észak-európai régiót képviselő tagja a svéd Dagens Nyheter lapnak adott interjúban.

Őszre dönthetnek

“A nyáron és az ősz folyamán megvitatjuk a kérdést, majd az igazgatóság valamikor az ősszel hozhatja meg a döntést” – mondta Thomas Östros. Fennáll a veszélye annak – mutatott rá -, hogy az új segélycsomaggal csak az “igazság pillanatát” halasztjuk el későbbre, ha Görögország nem hajtja végre a fájdalmas, de szükséges reformokat. “Ez nem olyan dolog, amit rájuk lehetne kényszeríteni, ezt saját maguknak kell felvállalniuk. A görög kormány pedig idáig még nem jutott el” – fogalmazott. “A kormányzati szféra pazarló, a korrupció bevett gyakorlat, nyugdíjrendszerük pedig többe kerül, mint sok más országban” – fejtette ki.

Kétségek merültek fel

Az IMF részese volt a 2010 óta lebonyolított két görög mentőcsomagnak, kétségek merültek fel azonban részvételével kapcsolatban a harmadik mentőcsomagban, amelynek feltételeiről jelenleg is folynak a tárgyalások Görögország és potenciális hitelezői között.

Az Európai Bizottság pénteki közleménye szerint az IMF is aktívan kiveszi a részét a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomagról folyó, július utolsó hetében kezdődött tárgyalásokon. A Financial Times viszont egy nappal korábban az IMF kormányzótanácsa egyik ülésének jegyzőkönyvi kivonatára hivatkozva arról számolt be, hogy az IMF hivatalosan nem tud részt venni a tárgyalásokon mindaddig, amíg Görögország el nem kötelezi magát a szükséges reformok végrehajtása mellett.

Az Európai Bizottság szóvivője Mina Andreeva a német Bild lap egy kételkedő hangvételű cikkére reflektálva a csütörtöki bizottsági sajtótájékoztatón közölte, hogy “megfelelő ütemben folynak a tárgyalások a harmadik görög mentőcsomagról és lehetséges lesz megállapodásra jutni augusztus 20 előtt”. Hangsúlyozta, hogy “ambiciózus, te megvalósítható célról van szó”. Megerősítette egyúttal, hogy a tárgyalásokon az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) képviselőinek a részvételével zajlanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik