Pénzügy

Már kedveljük a bankkártyát, de a készpénztől még nem akarunk elszakadni

bankkártya (Array)
bankkártya (Array)

Egy felmérés szerint a magyarok fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ. 22 százalék áll inkább a bankkártyát, 28 százalék pedig a készpénzt szereti

Praktikus a bankkártya, vagy kényelmesebb a készpénz?

Mivel fizet a magyar?

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2015 első negyedévében belföldön mintegy 88 millió vásárlás történt hazai kibocsátású bankkártyával 580 milliárd forint értékben, amely közel 6600 forintos átlagos értéket jelentett tranzakciónként. Ez a belföldi vásárlási tranzakciók számában jelentős 18 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, míg a vásárlások összértéke közel 17 százalékkal emelkedett.

Ezzel összhangban a CIB Bank friss reprezentatív kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ, 22 százalék áll inkább a bankkártya oldalán, és mindössze 28 százalék azoknak az aránya, akik még mindig inkább a készpénzt részesítik előnyben.

 

A felmérés szerint a válaszadók többsége – 63 százalék – egy bankkártyával rendelkezik, 24 százaléknak kettő, 4 százaléknak pedig három kártyája van. Ennél több plasztik csak a megkérdezettek 2 százalékának zsebében lapul, míg 7 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nincs bankkártyája. A kutatás szerint egy válaszadónak átlagosan 1,3 kártyája van.

A válaszadók közül a készpénzben hívők úgy nyilatkoztak, ez a kényelmesebb, miközben a bankkártyát használók ugyanezt állítják a saját fizetőeszközükről. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik