Pénzügy
nyugdíj (Array)

Nyugdíj – nincs kiút, van miért aggódnunk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 17. 11:00

Hacsak nem nő sokszorosára a magyar munka hatékonysága, nem lesz más választás, mint a korhatár további emelése vagy az alapnyugdíj csökkentése.

Korábban a témában:

Nyugdíj

A népesedési világnap apropóján a KSH és az Eurostat is sokkoló jövőképet rajzolt fel: az elöregedés pedig előrevetíti, hogy komoly gondok lehetnek a nyugdíjak finanszírozásával.

Ötven év múlva az idősek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak, ami kezelhetetlen helyzetet teremt.

Ez azt jelenti, hogy bár most még bőkezűnek tűnhet a magyar nyugdíjrendszer, már a 20-30 év múlva visszavonuló időskorúakat is egzisztenciális sokként érheti majd a csökkenő állami járadék – írta az mno.hu.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy muszáj lesz újra felemelni a nyugdíjkorhatárt a népesség számának csökkenése és a lakosság elöregedése miatt. Hacsak nem nő sokszorosára a munka hatékonysága – tette hozzá Spéder Zsolt.

Botos Katalin közgazdász szerint alapvetően három megoldás létezhet a problémára. Az egyik a befizetett járulékok növelése, ami szerinte nem járható út, mert így versenyképtelenné válnak a cégek. Szóba jöhet még a juttatások csökkentése is, ami az alapnyugdíj mérséklésével vagy a korhatár emelésével érhető el.

Az orvoslására rendhagyó megoldást javasol a lapban Németh György közgazdász. Szerinte a legalább négy gyereket nevelő családoknak lehetővé kellene tenni, hogy kilépjenek az állami nyugdíjrendszerből.

Hogy mi lenne ennek az értelme? Kattintson!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.