Pénzügy
fodrász (Array)

Értelmetlen a fodrászoknak, taxisoknak online pénztárgépet előírni

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 16. 14:25

Az ok, hogy a megcélzott újabb körtől akkor sem várható plusz adó- és járulékbevétel, ha kötelezővé teszik nekik a NAV-hoz bekötött kasszákat.

Korábban a témában:

Az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szépen levezeti a vg.hu-n, miért értelmetlen a szolgáltatókat arra kötelezni, hogy online pénztárgépet használjanak. Zara László abból indul ki hogy az önfoglalkoztatói vállalkozói kör (fodrász, kozmetikus, taxisofőr) választhatja a katás adózást, mert jellemzően nemigen van évi 6 millió forintnál több bevétele. Ennél a kedvezményes adózási módnál a fizetendő havi adó 50 ezer forint (tehát évi 600 ezer forint). Ehhez hozzájön még az évi 50 ezer forint iparűzési adó (ami akkor is fizetendő, ha nincs bevétele, de nem szünetelteti a vállalkozását). Ezzel azonban minden adó- és járulékkötelezettség letudva.

Ha nem a katázást választja az illető, akkor ennél csak többet fizethet, akkor is, ha minimálbér után fizeti a járulékokat. Szóval érdemesebb neki katáznia.

Zara ezért megállapítja, hogy a megcélzott újabb körtől akkor sem várható többlet-adóbevétel és -járulékbevétel, ha költséges online pénztárgépek használatára kötelezik őket, mert – néhány tucat fodrászt, kozmetikust, taxist kivéve, akinek a bevétele meghaladná a kata éves 6 millió forintját – egyszerűen nem lesz olyan bevétel, amiből ez előállna.

A csütörtök délutáni Kormányinfo tájékoztatón kiderült, hogy nem is lesz semmi a dologból, mert a miniszterelnök leverte a javaslatot. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.