Pénzügy

Jócskán elszállt az államadósság

Allamadossag(210x140).jpg (Array)
Allamadossag(210x140).jpg (Array)

Rekordmagasra, 25 ezer milliárd forint fölé hízott júliusban a költségvetés adóssága az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint.

Az államadósság július 10-én 25 258,1 milliárd forint volt, ami egyébként 1377 milliárd forinttal haladja meg a tavaly év végi szintet. Ilyen magas szinten még soha nem járt az adósság, 25 ezer milliárd forint fölé nem került még a tartozások állománya – kommentált a vg.hu.

Az emelkedés az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerint csak átmeneti. Arra számítanak, hogy az év végére a GDP-arányos adósságszint csökkenni fog – írják a jelentésben.

Az adósság március és május között is 400 milliárd forinttal emelkedett, júniusban az előzetes adatközlés szerint további 200-300 milliárddal nőtt. Így augusztus 17-én, amikor a Magyar Nemzeti Bank közli majd a hivatalos első féléves államadósság-rátát, az adósságráta közelítheti a 78 százalékot is.

Tavaly év végén a maastrichti adósságmutató 76,9 százalékon állt, amit a kormánynak mindenképpen csökkentenie kell az Alaptörvény szerint – emlékeztet a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik