Pénzügy

3,9 millió forintos volt a bankkártyás csúcsköltés külföldön

Bankkartya(960x640).jpg (Array)
Bankkartya(960x640).jpg (Array)

Kezd háttérbe szorulni a pénzváltás, mert egyre többet használjuk utazásaink során a bankkártyánkat.

Nem jellemzik egyértelmű és egyirányú tendenciák a magyarok külföldi készpénzfelvételi tranzakcióit. Inkább a növekedés jelei figyelhetőek meg, hiszen míg 2012-ben csak 64,7, 2013-ban 71,3, tavaly pedig már 73,2 milliárd forint értékben vettünk fel készpénzt külföldi bankjegykiadó automatáknál. Másfelől azonban a tranzakciók darabszáma a 2013-as 1,4 millióról tavaly 1,3 millióra esett vissza.

Kezd háttérbe szorulni a pénzváltás

Az FHB Banknál az elmúlt négy év adatait figyelembe véve egyértelmű növekedés figyelhető meg a külföldi bankkártyahasználatnál. A kártyás vásárlások száma ez idő alatt megháromszorozódott, míg a készpénzfelvételek száma másfélszeresére emelkedett, ebből az következik, hogy a hazai pénzváltás szerepe ezen a téren kezd háttérbe szorulni.

2010 óta ügyfeleik közül közel 45 ezer fizetett vagy vett fel pénzt külföldön kártyájával. Legtöbbször Angliában, Németországban és a hazánkkal határos országokban működtek a pénzintézet által kibocsátott bankkártyák, de Új-Zélandon, Vatikánvárosban, Guatemalában és Mauritiuson is indítottak velük tranzakciókat.

Legek

„Ügyfeleink egy külföldi utazás közben átlagosan 1,85-ször használják bankkártyájukat. A vásárlások átlagértéke jó ideje 10 000 forint tranzakciónként, míg a készpénzfelvételek átlagos összege folyamatos, enyhe emelkedést mutat, jelenleg megközelíti a műveletenkénti 43 000 forintot. A legnagyobb bankkártyás fizetés (POS) 2010. január 1. óta (átszámolva): 3,9 millió forint volt, a legnagyobb ATM-es pénzfelvétel (szintén 2010. január elsejétől, szintén forintra váltott értékén): 1,1 millió forint volt”- sorolta a bank vezérigazgató-helyettese, Tokodi Gábor.

Problémák helyett

A bankvezető szerint kiemelt helyen kell kezelni a külföldi készpénz- és bankkártyahasználattal kapcsolatos kérdéseket. A vakációk során a legtöbb problémát ugyanis a biztosítás hiánya mellett az elveszett vagy ellopott készpénz jelenti. Többek között épp ezért kínál a pénzintézet ingyenes külföldi készpénzfelvételi lehetőséget augusztus 31-ig. Tokodi úgy látja, hogy az ingyenes külföldi vásárlással és pénzfelvétellel a bankkártya kényelmes és biztonságos alternatívája a hazai pénzváltásnak, és ez az idén is kihat a hazai valutaváltók forgalmára.

Ami még jól jöhet: sok esetben a bankkártya-tulajdonosoknak a külföldi nyaralás előtt nem is kell külön utasbiztosítást kötniük, hiszen sok kártyához 30 napos külföldi tartózkodásig ingyenes biztosítás jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik