euro(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

Erősödött az euró is a görög megállapodás hírére

A periféria államkötvény-hozamai viszont estek.

Erősödött az euró, és estek az euróövezet perifériáján lévő országok államkötvény-hozamai hétfőn reggel arra hírre, hogy Brüsszelben maratoni tárgyalások után létrejött a megállapodás az európai hitelezők és az athéni kormány között a Görögországot kisegítő újabb pénzügyi mentőcsomag feltételeiről.

A közös európai pénz 0,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, megközelítve az 1,12-es szintet. Kora reggel 1,1140 körül alakult az árfolyama. A megállapodás hírére mint írtuk, a forint is jól reagált, erősödött. 

A tízéves olasz és spanyol államkötvények hozama 2,10 százalékra esett, ez több mint 1,6 százalékos csökkenés péntekhez képest. Az ugyanilyen futamidejű német papír hozama meredeken, több mint 5 százalékkal, 0,94 százalékra nőtt. Ezzel a két déli állam papírjainak a német Bundhoz viszonyított hozamfelára (spread) a hétfő reggeli bő 130 bázispontról 110 bázispont közelébe csökkent.

A magyar állampapírpiacot nem érintette a görög válság, sem a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanság –  mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az ázsiai piacok egyelőre kivárnak

Egyelőre óvatosak az ázsiai piacok az új görög mentőcsomag feltételeiről szóló, Brüsszelben bejelentett megállapodással – mondta az IG piackutató vállalat stratégája.

Bernard Aw emlékeztetett: az egyezségről még szavazni fog a görög parlament, ilyen értelemben ez egyelőre nem tekinthető megkötött megállapodásnak. “A jó irányba tett helyes lépés” a hétfő reggel Brüsszelben megszületett egyezség, de a piaci reakciók egyelőre óvatosak – fogalmazott.

Ha a görög parlament megszavaz egy hosszú távú megállapodást, azt a piacok nagyon pozitívan fogják értékelni – tette hozzá.

   

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik