Pénzügy

Fürdőruha-vásárlás: átejthetik, ha ezt nem tudja

Fürdőruha (Array)
Fürdőruha (Array)

Jogos-e, ha azt mondják, nem szabad felpróbálni, és mikor köteles visszacserélni a kereskedő, mikor nem?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemrégiben fürdőruhákat ellenőrzött, de csak egynél talált olyan eltérést, ami megtévesztésre alkalmas volt. Viszont felhívják arra is a figyelmet, hogy a kereskedők sem mindig az előírások szerint járnak el.

Szabálytalan

Vannak üzletek, ahol – szabálytalanul- nem engedik felpróbálni a fürdőruhákat. Érdemes azonban ragaszkodni a próbához, mert ha vásárlás után derül ki, hogy a méret nem megfelelő, emiatt az üzlet nem köteles kicserélni a terméket.

Némely üzletben – szintén szabálytalanul – arról tájékoztatják a vásárlókat, hogy fehérneműt és fürdőruhát nem cserélnek. Jó tudni, hogy ha a fürdőruha tönkremegy, elszakad vagy valamilyen más minőségi probléma keletkezik, akkor ugyanúgy élhetünk a jogainkkal, mint bármely más termék esetén.

A fürdőruhákra is két év szavatossági idő vonatkozik ugyanis, azaz két éven belül kérhetünk javítást, cserét vagy ha ezekre nincs lehetőség visszakérhetjük a pénzünket. De fontos, hogy megtartsuk a fürdőruha címkéjén szereplő használati utasítást.

Fotó: Thinkstock

És ezt tudta?

A használatnál érdemes odafigyelni arra, hogy a fürdőruhát mindig ki kell öblíteni, különösen, ha valaki uszodában vagy tengerben fürdött. Ugyanis az uszoda klóros vize, illetve a sós tengervíz tönkreteszi az elasztánszálakat. (A kezelési útmutatót mindenképpen érdemes betartani, annak megfelelően mosni és szárítani.)

Vigyázni kell a napozókészítményekkel is – ezeket érdemes óvatosan a bőrre kenni, különösen a fürdőruha vonalánál, mert a bennük lévő anyagok károsíthatják a fürdőruhát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik