Pénzügy
donald-tusk(960x640).jpg (Array)

Tusk ultimátumot adott: a görögök nem húzhatják tovább az időt

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 08. 14:30

A legvégső határidő a megállapodásra ez a hét, és slussz.Ciprasz ígéri, csütörtökre elkészülnek a részletes javaslatok.

Korábban a témában:

Közben

Csütörtökön a görög kormány előterjeszti részletes és hiteles reformjavaslatait – jelentette be szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén Alekszisz Ciprasz görög kormányfő.

Erről állapodtak meg az eurózóna tagállamainak vezetői Brüsszelben. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: a héten lejár a legvégső határidő Görögország számára, ha a következő napokban nem születik megállapodás, a tárgyalásoknak vége, és minden forgatókönyv lehetséges, Görögország és a görög bankrendszer fizetésképtelenné válhat.

A plenáris vitát követően Tusk ismét figyelmeztetett, hogy megállapodás nélkül négy nap múlva egy “másik Európában ébredhetünk”, és ez az utolsó lehetőség a megállapodásra.

Ciprasz: nincs titkos fegyverem!

Ciprasz reagált azokra a felvetésekre is, hogy titokban mindvégig az lenne a célja, hogy országát kiléptesse az euróövezetből.

“Nincs titkos tervem” – szögezte a görög miniszterelnök. megjegyezte azt is, hogy nem ő, hanem európai tisztviselők hangoztatták, hogy ha a görögök múlt vasárnap nemmel szavaznak, akkor ki kell lépniük az eurózónából.

A görög politikus kitért arra is, hogy az eurózóna szabályait tiszteletben kell tartani, ugyanakkor azt is, hogy a szuverén nemzeteknek jogukban áll olyan vezetőket választaniuk, akik más utakon képzelik el a célok elérését. Enélkül Ciprasz szerint választásokat tartani sem volna értelme, csak ki kellene nevezni technokratákat, akik végrehajtják a döntéseket.

Ciprasz közölte: olyan megállapodást szeretne, melynek révén Görögország adóssága visszafizethetővé válik.

Ötparancsolat Tusktól

Tusk öt dologra hívta fel a figyelmet: a kölcsönös tiszteletre, az adósságok törlesztésére, hogy Görögországnak a barátaitól és nem az ellenségeitől kell segítséget kérnie, főleg, ha nem is képesek segíteni, és nem szabad megaláznia a barátait.

Jean-Claude Juncker a vita végén arról beszélt, hogy ha a görögök nem állnak fel a tárgyalóasztaltól, akkor már korábban meg lehetett volna állapodni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.