Pénzügy
kismama (Array)

Változik a gyed és a csed

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 08. 13:07

A változtatás célja az édesanyák ösztönzése, hogy két gyermek vállalása közötti időszakban is visszamenjenek dolgozni, még akkor is, ha nem tudnak teljes munkaidőben munkát vállalni.

Korábban a témában:

A pénzbeli ellátások számításában 2015. júliustól és 2016. januártól újabb változások lépnek hatályba. Ezek főként a csecsemőgondozási díjat (csed, ami tulajdonképpen a korábban terhességi-gyermekágyi segélynek hívott juttatás) és a gyermekgondozási díjat (gyed) érintik, de pontosításra került a jövedelem fogalmi meghatározása is – derül ki az RSM DTM blogjáról.

Csedes változások

Az új számolási szabály a második gyermek után lép érvénybe, amennyiben a második gyermek az előző gyermek gyed vagy gyesellátása alatt, vagy annak lejárta után 1 éven belül születik.
Feltétel még az is, hogy az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével kerüljön megállapításra.
Ha teljesülnek ezek a feltételek, akkor a kiszámolt ellátás alapját össze kell hasonlítani a gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csed naptári napi alapjával, és amelyik ellátás naptári napi alapja magasabb, azzal kell az új ellátást megállapítani.

Gyedes változások

A gyednél is alkalmazni kell a csed megállapításánál alkalmazott „kedvezményszabályt”. De fontos megjegyezni, hogy a gyed megállapításánál is az előző gyermek után megállapított csedalappal kell összehasonlítani.

Továbbra is megmarad viszont a gyed maximuma. Ha a biztosított egyidejűleg több jogviszony alapján jogosult gyedre, a jogviszonyonként megállapított díjakat egybe kell számolni, és az így egybeszámolt összeg nem haladhatja meg a törvényben meghatározott maximumot, amely 2015-ben bruttó 147 ezer forint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.