Pénzügy

Nem kell lemondanunk a gyesről, gyedről, ha külhonban dolgozunk

Mivel mostanában sokan mennek külföldre dolgozni, köztük fiatal családok is, felmerülhet a kérdés, járnak-e ilyen esetben a gyermekek utáni ellátások.

Nemcsak az lehet érdekes a kisgyermekesek (vagy gyermekvállalást tervezők) számára, hogy külföldön kaphatnak-e gyest, gyedet, hanem az is, hogy ha külföldről hazajönnek, akkor itthon megkaphatják-e a szokásos pénzt.

Két konkrét példa segítségével mutatta be az Adózóna.hu, mi az általános szabály. A jó hír, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainál (családi pótlék, gyes, gyet, gyed) működik az uniós koordináció.

Külföldön dolgozna?

Gyeses Ausztriába menne

A családtámogatások folyósításánál az egyik meghatározó szempont az, hogy az igénylő hol él. Amennyiben a mgyar család kiköltözik Ausztriába, mert az apa ott kap munkát, akkor a gyermekgondozási segély járhat (ha a jogosultsági feltételek fennállnak). A juttatást ebben az esetben az osztrákok fogják fizetni, az ottani jogszabályok alapján.

Leendő gyedes hazajönne Németországból

A gyed viszont biztosítási jogviszonyon alapuló ellátás, amely függ a keresőtevékenység hosszától (két éven belül minimum 365 nap), és magától a jövedelemtől is (ami alapján járadékot fizettünk).

S mivel az mindegy, hogy az a keresőtevékenység Magyarországon vagy pl. Németországban volt-e, így jár a hazaköltöző leendő szülőnek a gyed. Viszont az ellátás összegét már a hazai átlagos jövedelem alapján fogják kiszámítani, nem a német fizetést veszik figyelembe – hívta fel a figyelmet a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik