Pénzügy

Préselje ki a maximumot az államból, ha lakást vásárol

Négy gyerekkel, minimum száz négyzetméteres használt lakás vásárlásával legalább 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet kapni.

CSOK

Akár a 40 ezret is elérheti a júliustól indult Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylések száma az elkövetkező esztendőkben, írtuk pár napja az FHB Bank korai tapasztalataira hivatkozva. Vissza nem térítendő állami támogatásról van szó, amely az új lakás vásárlása és építése mellett használt lakás vásárlására és bővítésére is igénybe vehető, ezáltal a korábbi „félszocpolt” pótolja szélesebb kör számára, nagyobb támogatásokkal.

Az Otthonteremtési Kedvezmény a meglévő vagy vállalt gyermekek száma, a lakás alapterülete és energetikai besorolása alapján 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő összeg lehet.

A legmagasabb támogatást az a család érheti el, amelynek van legalább 4 gyereke, és minimum 100 négyzetméteres ingatlant vesz. Ha nincs meg az „A” energetikai minősítés az lakásra vagy házra akkor ők 2,5 millió forint CSOK-ot kaphatnak. De ha legalább „A” a minősítés, akkor 2,75, vagy ha ennél jobb, úgy 3- 3,25 millió forint is lehet a vissza nem térítendő támogatás.

A Költözzbe.hu-n most azt néztük meg, hogyha egy nagycsalád a maximumot akarja kihozni az állami támogatásból, mondjuk budapesti panellakás vásárlásával, akkor miből válogathat. Íme három belső kétszintes (a tetőtérbe nyúló) duplakomfortos lakás.

IX. kerület

A képek alapján jó választásnak tűnik ez a 6 szobás, 4. emeleti, 119 négyzetméteres lakás. A tulajdonos szerint alkalmi vétel, de hogy hasonló szobaszámúból nem sok van eladó, az is biztos. Legalábbis a kerületben nincs összehasonlítási alap.

 

21 millió forintra tartja a tulaj, ami 16 százalékkal jelent alacsonyabb négyzetméterárat, mint amennyit a többi fővárosi hatszobás lakásért várnak az eladók.

IV. kerület

Hasonló konstrukció, mint az előző, de „csak” 4+fél szoba és 100 négyzetméter. Viszont saját kertrész is van hozzá. Az eladó jellemzése szerint jó állapotú, a burkolatok megkíméltek – ez a képek alapján is látszik.

 

23,5 millió forint most az ára (másfél millióval többről indult), ami 12 százalékkal jelent kevesebb négyzetméterárat, mint akár a kerületi, akár a fővárosi ötszobás panelek kínálati ára.

IV. kerület

Szintén Káposztásmegyeren kínálják azt a 3+3 félszobás 125 négyzetméteres rendezett lakást, amihez tartozik egy 6 négyzetméteres terasz is. A házban volt fűtéskorszerűsítés és egyedi mérőket szereltek fel. Lift viszont nincs (nem tudjuk, a másik két lakásnál mi a helyzet). Garázst és tárolót is lehet hozzá venni.

 

Az ára kereken 25 millió forint, amivel négyzetméterre 4 százalékkal kérnek érte kevesebbet, mint a kerületi vagy budapesti hasonló szobaszámú panelokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik