Pénzügy
euro(430x286).jpg (Array)

Lengyelország népszavazást tart az euró bevezetéséről

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 07. 11:42

"A döntés, hogy milyen pénzt használunk, a nemzet döntése kell, hogy legyen" - jelentette ki Krzysztof Szczerski a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

Korábban a témában:

Lengyelország népszavazást fog tartani az euró bevezetéséről, megőrzi szuverenitását Brüsszellel szemben és ellenáll a lengyel gazdaság számára hátrányos uniós zöld politikának – jelezte a jövő hónapban hivatalba lépő új államfő külpolitikai tanácsadója Krzysztof Szczerski.

“A döntés, hogy milyen pénzt használunk, a nemzet döntése kell, hogy legyen” – jelentette ki Krzysztof Szczerski a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Az ügyben közvetlen szavazást kell tartani – szögezte le. “Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy nem lesz értelme az euró bevezetéséről elméleti vitát folytatni Andrzej Duda elnök hivatali ideje alatt” – mondta.

A többség elutasíthatja

Lengyelország uniós csatlakozásakor elkötelezte magát az euró bevezetése mellett egy meg nem határozott időpontban. Népszavazást a kérdésben jogilag nem kötelező tartania. Közvéleménykutatások szerint a lengyelek túlnyomó többsége elutasítaná az euró bevezetését, ha azt most szavazásra bocsátanák.

Krzysztof Szczerski a Reuters hírügynökségnek adott interjúban kifejtette, hogy Brüsszel az egyre szorosabb integrációra való törekvés helyett jobban tenné, ha döntési jogköröket utalna vissza a tagországokhoz. “Itt az ideje, hogy visszatérjen a józan ész Európába” – fogalmazott.

Kemény fellépést ígért az elnöki tanácsadó

A legerősebb ellentétek a szén-dioxid-kibocsátási kvóta terén feszülnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére törekvő Brüsszel és áramigényének túlnyomó részét barnaszénnel fedező Lengyelország között.
Andrzej Duda elnök adminisztrációja “elődjeinél jóval határozottabb álláspontot fog képviselni” a lengyel gazdaság számára hátrányos brüsszeli intézkedések megakadályozásában – közölte az elnöki tanácsadó.

Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte meg a májusban tartott lengyel köztársasági elnöki választást. A közvélemény-kutatások szerint az októberi parlamenti választásokon is a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali PiS kerülhet kormányra. Az európai integrációt hagyományosan támogató Lengyelország, az európai uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője, a jobboldali párt előretörésével az utóbbi időben egyre inkább euroszkeptikus álláspontot vesz fel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.