mnb(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

A külső sérülékenység csökkentése érdekében az MNB új szabályozást vezet be

Az új szabályozás a jegybank szerint nemcsak megakadályozza a bankrendszerben a rövid külföldi források újbóli megemelkedését, hanem csökkenti azok állományát.

A bankrendszer rövid külföldi forrásokra való ráutaltságának csökkentése, illetve az emelkedés megakadályozása pénzügyi stabilitási szempontból kiemelt fontosságú. Az MNB a korábban már bevezetett devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) szigorításával és az új devizaegyensúly-mutató (DEM) bevezetésével tovább mérsékli a bankrendszer és így az ország sérülékenységét.

2007-2008 során a rövid külföldi források több mint megduplázódása – 8,5 milliárd euróról csaknem 20 milliárd euróra való növekedése – rendszerszintű problémákat okozott a bankrendszerben és a pénzügyi piacokon. 2010-től a megváltozott külső környezet és a gazdaságpolitikai fordulat következtében elindult egy erős mérlegkiigazítás, így a bankrendszer külföldi adóssága a historikus maximumról, 42 milliárd euróról 19,5 milliárd euróra esett 2015 első negyedévének végére. Eközben a rövid külföldi adósság 20 milliárd euróról mintegy 9,5 milliárd euróra zsugorodott. A folyamatos alkalmazkodás ellenére a rövid külső források aránya a bankrendszer mérlegfőösszegéhez viszonyítva még mindig közel 9 százalékos arányt képvisel a 2002-2003. évi 6 százalékkal szemben.

Az MNB az új szabályozás bevezetéséről 2015. április eleje óta egyeztetett a hazai bankszektorral és az Európai Központi Bankkal. Az egyeztetések eredményeként az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2015. július 7-én fogadta el a devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) módosításáról, illetve a devizaegyensúly mutató (DEM) bevezetéséről szóló rendeleteket. A DMM szigorítása során stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni a swapállományt, illetve a DMM elvárt szintje is 100 százalékra emelkedik. Az új DEM szabályozás pedig a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékában, ezzel mérsékelve a bankok swappiacra való túlzott ráutaltságát. Az új MNB-rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba.

Az új, jegybanki szabályozás nemcsak megakadályozza a bankrendszerben a rövid külföldi források újbóli megemelkedését, hanem csökkenti azok állományát. A bankrendszer rövid külső adóssága az új előírások hatására akár 2-3 milliárd euróval, 6-7 milliárd euróra is csökkenhet 2016 végéig, ami a mérlegfőösszeg arányosan 6 százalékos értéket jelenti.

Az MNB-rendeletek szövege várhatóan 2015. júliusában jelenik meg a Magyar Közlönyben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.