görögország (Array)
Pénzügy

A görögöknek sürgősen elő kellene állniuk vele, mit akarnak

Az Eurócsoport új javaslatokat vár Görögországtól.

A népszavazáson

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport új javaslatokat vár Görögországtól – tudatta hétfőn, a vasárnapi népszavazás eredményének ismeretében a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata.

A közleményből az is kiderül, hogy az Eurócsoport kedden délután 1 órakor ül össze Brüsszelben a helyzet megvitatására. Az eurózóna tagállamai a két mentőcsomag révén Görögország immár legnagyobb hitelezőivé váltak.

Lehetséges forgatókönyvek

Az elemzők szerint egyébként van esély a megállapodásra, de sürget az idő. A népszavazás egy dolog, de az igazi döntés persze az IMF, az EKB és az Európai Bizottság kezében van. 

Közben délelőtt megint megrohamozták a bankokat a görög nyugdíjasok, az európai sajtó szerint robbanásveszélyes helyzet alakulhat ki, és akad olyan befektetési szakember, aki szerint éhséglázadás jöhet nemsokára, ha a bankrendszert nem tudják fenntartani. 

A görögök térfelén pattog a labda

Nem sokkal éjfél előtt Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke úgy fogalmazott: az eredmény “nagyon sajnálatos Görögország jövője szempontjából”.
Dijsselbloem közölte: tudomásul veszi az eredményt, ám álláspontja az, hogy a görög gazdaság talpra állításához nehéz intézkedésekre és reformokra van szükség.
“Most megvárjuk a görög hatóságok kezdeményezéseit” – hangsúlyozta Dijsselbloem.

A közös pénzt használó országok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját kedden 18 órára hívta össze Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A szavazatok összesítését követően a görögországi népszavazáson a választók 61,31 százaléka szavazott arra, hogy Görögország utasítsa el a hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, amelyekért cserébe Athén hozzájuthatott volna a június végén lejárt mentőprogramban akkor még számára elérhető összeghez. A januárban hivatalba lépett, a radikális baloldali Sziriza által vezetett görög kormány elsődleges követelése, hogy a hitelezők enyhítsenek Athén adósságterhein.

Ajánlott videó