Pénzügy

Görög adósság – az elemzők szerint van esély a megállapodásra, de sürget az idő

gorog-drachma(2)(210x140).jpg (Array)
gorog-drachma(2)(210x140).jpg (Array)

Július 20-ig, a következő esedékes törlesztésig kellene megegyezni.

A népszavazás eredményét figyelembe véve is látnak esélyt a megegyezésre Görögország és hitelezői között az MTI által megkérdezett elemzők. Ez a lehetőség egészen július 20-ig nyitva maradhat, Görögországnak ez a következő kritikus dátum, mivel ekkor jár le egy nagy összegű, 3,5 milliárd eurónyi állampapír.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a görög kormány pozíciója a népszavazás után kétségtelenül megerősödött. A kabinet nyilvánvalóan tovább keményít álláspontján, és a tárgyalások azonnal folytatását szeretné. Ez azonban a hitelezők részéről nehézségekbe ütközhet, akik első megszólalásaik alapján megosztottnak tűnnek.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a figyelem a hét első napján az Európai Központi Bank (EKB) likviditási támogatással kapcsolatos döntésére irányulhat, minden egyéb fontos döntés várhatóan leghamarabb kedden érkezhet, amikor a jelenleg ismert tervek szerint rendkívüli EU-csúcsot tartanak. A szakértő szerint az EKB várhatóan tovább folyósítja az eddigi likviditást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik