Pénzügy
Gorog-tuntetes(960x640).jpg (Array)

Igent mondhatnak a görögök a népszavazáson?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 02. 12:27

Egy friss felmérésből az derül ki, hogy a cipraszi ajánlás ellenére is többségben lehetnek, akik támogatnák a megegyezést a hitelezőkkel. Ha győznek az igenek, nem kizárt, hogy a kormány lemond. 

Korábban a témában:

A legfrissebb felmérés szerint relatív többségbe kerültek az “igen” szavazat hívei, azaz a hitelezőkkel való megállapodás támogatói Görögországban a vasárnapra kitűzött referendum előtt. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy az “igenek” győzelme esetén a Ciprasz-kormány lemond.

Az Elefterosz Tiposz című konzervatív újság megbízásából végzett, csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból az tűnt ki hogy a megkérdezettek 47,1 százaléka támogatja a nemzetközi hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, 43,2 százalékuk viszont azok elfogadása ellen van.

Megtartják a népszavazást

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerda este megerősítette, hogy vasárnap megtartják a népszavazást, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatnak véleményt a görög polgárok. A nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az “döntő lépés lesz egy jobb megállapodás” felé vezető úton. Azt hangoztatta, hogy a népszavazás nem Görögország euróövezeti tagságáról szól, hiszen az adott.

Győzhetnek az igenek?

Korábbi felmérések szerint a hét elején még többségben voltak a hitelezőkkel való megállapodás ellenzői, azóta azonban – legalábbis a friss felmérés szerint – változott a helyzet.

Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter az ausztrál ABC rádiónak, valamint a Blooemberg amerikai televíziónak csütörtökön egyaránt úgy nyilatkozott: nem zárja ki, hogy az “igen” szavazatok győzelme esetén a Ciprasz-kormány lemond. “Úgy véljük, hogy a nép döntését tiszteletben kell tartani” – hangsúlyozta a miniszter, utalva arra: esetleges lemondásuk után együtt kívánnak működni azokkal, akik átveszik a kormányzást.

Ezt kell eldönteniük a görögöknek

A népszavazáson meglehetősen bonyolult kérdést tesznek fel a szavazópolgároknak. A kérdés így hangzik: “El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?” A szavazócédulán ezt követően kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. Az első a Reformok a folyamatban lévő programok lezárására és azon túl címet viseli, a másodiknak Az adósságok fenntarthatóságának előzetes elemzése a címe.

A szavazóknak “Nem” és “Igen” között kell választaniuk. A két lehetőség közül a “Nem” válasz szerepel az első helyen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.