s-p(960x640).jpg (Array)
Pénzügy

Ismét leminősítette Görögországot az S&P

Nem egészen három héten belül másodszor minősítette le Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolását a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a hétfő este Londonban bejelentett lépést, hogy a görög kormány a jelek szerint a belpolitikai meggondolásokat a pénzügyi-gazdasági stabilitás, a kereskedelmi hitelek törlesztése és az euróövezeti tagság elé helyezi.

Az S&P szerint ennek újabb jele az is, hogy a görög kormány népszavazást hirdetett a hivatalos hitelezők válságmegoldási javaslatairól.

Mindezek alapján a cég az eddigi “CCC”-ről egy fokozattal “CCC mínusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság-osztályzatot, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az S&P legutóbb június 11-én rontotta a görög szuverén adósbesorolást, akkor “CCC plusz”-ról “CCC”-re; hétfőn innen minősítette még mélyebbre a görög osztályzatot.

50 százalékra becslik a grexit esélyét

A Standard & Poor’s a hétfői újabb leminősítés indoklásában közölte: megítélése szerint most már 50 százalék körüli az esélye annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből.

A hitelminősítő elemzése szerint az gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy – hacsak nem következik be valamilyen nem várt kedvező változás – Görögország fél éven belül törlesztési csődbe kerül kereskedelmi adósságállományával.
Ezzel a piac is egyetért.

Mit jelez a görög CDS?

Az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók – az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek – középárfolyama az ISDA szabvánnyal számolva példátlanul meredek, 2300 pontot meghaladó napi emelkedéssel 3900 bázispont felett mozgott a hétfői londoni zárásban az irányadó ötéves kötvénylejáratra. Ennek alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg már csaknem 4 millió eurós középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon; ez több mint 2,3 millió eurós drágulás egyetlen kereskedési napon belül.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 94 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

A legrosszabb forgatókönyv

A Standard & Poor’s a hétfői leminősítéshez fűzött elemzésében közölte: az új osztályzaton érvényben hagyott negatív kilátás azt jelzi, hogy a cég hat hónapon belül “SD” – vagyis a részleges törlesztési csődöt jelző “Selective Default” – szintre süllyesztheti a hosszú távú görög besorolást, ha Görögország hátralékba kerül kereskedelmi adósságának törlesztésével, vagy értékvesztéssel járó adósságcsere-tranzakciót – distressed exchange – kezdeményez.

Az S&P kiemelte azt a véleményét, hogy ha Görögország távozik az euróövezetből, és ezzel végérvényesen elveszíti hozzáférését az eurójegybank (EKB) finanszírozási forrásaihoz, az súlyos devizahiányt teremtene, ami potenciálisan azt is eredményezheti, hogy jegyrendszert kell bevezetni alapvető importtermékekre, például az üzemanyagokra.

Jelenleg az S&P tartja érvényben Görögországra a legrosszabb szuverén adósosztályzatot. A másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings osztályzati listáján eggyel magasabb, “CCC/Caa2” besorolással szerepel a görög államadósság.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.