Pénzügy

Még nem reménytelen a görög megállapodás

görögország (Array)
görögország (Array)

Hétfőn délután fél egykor jönnek Juncker javaslatai.

Közben

Az Európai Bizottság szóvivője szerint ma nem fog előállni új tervvel Brüsszel. Ma fél egykor ezek szerint a bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker nem új tervet, hanem valószínűleg intézkedési csomagot fog bejelenteni – írta a Reutersre hivatkozva a Portfolio.hu. Hogy mi lehet a bejelentésben azt még nem tudni.

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa szerint még mindig lehetséges a megállapodás.

A hétvégén történt

Megszakadtak a tárgyalások a görög kormány és a nemzetközi hitelezők között, az Európai Központi Bank pedig befagyasztotta a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára, így Athénnak nem sok választása maradt, hogy megakadályozza a bankrendszer összeomlását. A görög kormány hétfőtől kezdve hat munkanapra bezárta a bankokat és tőkekorlátozásokat vezetett be.

Eddig úgy volt, hogy csak ma lesz zárva a görög tőzsde, de nem régen jött a hír, hogy a zárva tartást egész hétre meghosszabbították. A bankok is zárva lesznek a héten. 

Lagarde így látja

Ha a görögök hajlandók újra tárgyalni a hitelprogram esetleges meghosszabbításáról vagy új feltételekről, akkor mi készen állunk és eddig is nagyfokú rugalmasságot mutattunk az elvárt feltételekben – többek között ezt hangsúlyozta a hétvégén a CNBC-nek adott exkluzív interjújában Chritine Lagarde a Portoflio.hu összegzése szerint. Az IMF vezérigazgatója jelezte, hogy egy új programhoz fenntartható adósságpálya kell, ehhez pedig nagyon valószínű, hogy adósságátrendezési lépések is kellenek.

A francia pénzügyminiszter szerint

Bármikor újrakezdődhetnek a tárgyalások Görögország és a nemzetközi hitelezők között – jelentette ki Michel Sapin francia pénzügyminiszter hétfőn.

A francia kormány rendkívüli ülése előtt az RTL francia rádiónak nyilatkozva Sapin figyelmeztetett, hogy Görögország euróövezeti tagsága forog kockán, és a dél-európai ország szenvedi meg leginkább, ha ki kell lépnie az eurózónából.

Hozzátette: bár ennek lenne bizonyos hatása a perifériás euróövezeti tagállamok kötvényhozamaira, az egységes fizetőeszközt használó blokk jól felkészült a görög válság következményeinek kivédésére.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja szintén úgy véli, hogy még maradt mozgástér a tárgyalásokra. Közölte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke délben új javaslatokkal áll elő. Ezt azonban a bizottság cáfolta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik